Klockan har ännu inte slagit fem och det är några minuter kvar till fritidsgården Minimix slår upp sina portar i Hammarkullen. Men redan nu har barn samlats utanför dörren i väntan på att ledarna ska låsa upp den.
– Ibland har vi så lång kö att det typ känns som en nattklubb, skämtar Mohammed Ali.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det var han, tillsammans med kompisen Bellai Ndaw, som grundade Minimix för två år sedan. Sedan dess har det blivit en samlingspunkt dit Hammarkullens barn söker sig för att umgås, spela pingis, biljard, baka – eller något helt annat.
– Under vintern kommer det runt 30 och 40 besökare varje kväll som vi har öppet. På sommaren blir det fl er, då är det inte ovanligt att över 60 barn kommer, berättar Mohammed Ali.
Stort behov
Det var när Mohammed Ali såg sin lillebror hänga på torget som tankarna på att starta upp en fritidsgård väcktes. Vid den tidpunkten hade Hammarkullen redan en fritidsgård, Mixgården, som dock riktar sig till ungdomar i åldern mellan 13 och 20 år. Mohammed Alis lillebror var vid tillfället för ung för att vara där.
– Jag sa till honom att antingen går du hem, eller så går du och spelar fotboll ute på gården. Men det ville han inte. Han tyckte att det var för tråkigt, och alldeles för kallt ute.
Mohammed Ali kom fram till att Hammarkullen behövde ännu en fritidsgård. En som har öppet under kvällstid och som riktar sig till de lite yngre barnen, närmare bestämt de mellan tio och tretton år. Efter att ha diskuterat med Mixgården och med kommunen slogs portarna upp på prov under fyra måndagar i maj 2015. Lokalen var sliten, möblerna var utnötta och marknadsföringen minimal. Men det spelade ingen roll. Hammarkullens unga hittade ändå hit.
– Vår enda marknadsföring var att jag sa till min lillebror att han skulle berätta för sina kompisar. Trots det hade vi över 40 barn här varje kväll. Det var världens kaos. Men det var bra, det betydde att behovet var stort, säger Mohammed Ali.
Möts över generationer
Minimix öppnade på riktigt år 2016 och har nu öppet tre kvällar i veckan. Kaoset som rådde under de där första kvällarna har blivit mer organiserat. Varje kväll fi nns det fl era vuxna ledare på plats, men fritidsgården använder också unga ledare, vilket innebär att barnen som besöker gården får testa på att planera aktiviteter, genomföra dem, samt hjälpa till att hålla ordning. Mohammed Ali berättar att Minimix är en betydelsefull plats för Hammarkullen, både för honom själv och för fritidsgårdens besökare.
– Det har verkligen blivit en samlingspunkt. Ibland kommer tidigare ”minimixare” hit och hälsar på, föräldrar och lärare kommer gärna hit och hänger en stund. Här kan alla prata med alla och man möts över generationerna.
Till grund för Mohammed Alis engagemang för Minimix finns en djupt rotad passion för förorten i allmänhet och Hammarkullen i synnerhet. Enligt honom själv är det Hammarkullen som har gjort honom till den han är.
– Jag är verkligen ”made in Hammarkullen”, det är den som har format mig. Här har jag lärt mig hur man är social och hur man är en bra ledare. I Hammarkullen är jag både älskad och respekterad, säger han och berättar att promenaden från spårvagnshållplatsen hem till honom egentligen bara tar ett par minuter – men ofta dröjer det betydligt längre än så eftersom det är så många som vill stanna och prata med honom.
– Jag brukar få räkna med att det tar 20 minuter att komma hem. Jag pratar med folk jag möter, stannar kanske och spelar lite fotboll med några barn. Jag känner alla här, alltifrån bebisar till de som bor på äldreboende. Jag älskar verkligen att bo här.
Vill förändra mentaliteten
Men Hammarkullen har också sina problem och polisen klassar sedan fl era år tillbaka området som särskilt utsatt. Förhoppningen från Muhammed Alis sida är att Minimix kan bidra till att vända den utvecklingen.
– En dag kommer jag få egna barn och då vill jag inte att Hammarkullen ska se ut såhär. Minimix kan hjälpa till att förändra.
Enligt honom finns det en mentalitet i Hammarkullen som han menar är gemensam för de fl esta utsatta förorter.
– De som bor här tänker att orten drar ner dem, att den är något dåligt. Men vi behöver förändra det, få fler att se det som en tillgång att de är härifrån. De flesta människor är rädda för att misslyckas, men det är man inte här. Här är man rädd för att lyckas, och att lyckan ska förändra en.
Han berättar att problemen börjar allt längre ner i åldrarna. De goda förebilderna behöver komma in i barnens liv tidigare.
– Det var någon politiker som uppmärksammade det nyligen, att barn i dag börjar se upp till fel förebilder redan när de är sex, sju eller åtta år. Men det är precis samma sak som jag själv har sagt i tre år. Med Minimix kan vi ledare bli en symbol för de yngre och motivera dem.
Var Minimix en plats som du själv saknade när du växte upp?
– Vi pratade faktiskt om det häromdagen. Tänk om vi hade haft Minimix och hade haft personer som oss själva som lärare och ledare? Jag har en del kompisar som det inte har gått bra för, som säljer droger, och om Minimix hade hjälpt dem vet jag inte. Men kriminaliteten har minskat sedan vi startade upp. Det kommer aldrig gå att säga att det är tack vare oss, men jag vet att vi både inspirerar och motiverar.
Älskad av mammor
Mohammed Ali är övertygad om att situationen i Hammarkullen kommer att fortsätta förbättras, och att Minimix har en stor del i det arbetet.
– Mentaliteten kommer förändras och skolan kommer bli bättre. Men att få bort kriminaliteten helt är en utopi, det kommer inte hända. Men jag tror absolut att det kommer fortsätta minska.
Är du stolt över ditt arbete?
– Jag är mer än stolt. Mycket mer än stolt. Jag brukar alltid säga att det bästa sättet att mäta om man gör något bra är att se vad mammorna tycker. Om mammorna älskar en, då vet man att man gör ett bra jobb. Och det finns många mammor som älskar oss och som älskar Minimix.