Linn Nilsson, presskommunikatör på Migrationsverket, väljer att besvara våra frågor via mejl. Hon skriver bland annat att eftersom Abozar Sultani fyllt 18 innan ansökan om att få återförenas med familjen i Sverige skickades in, bedömer Migrationsverket att han inte anses tillhöra kärnfamiljen.
– Vidare bedömer verket att ett särskilt beroendeförhållande till modern saknas. Det kan handla om att man till exempel är särskilt socialt och känslomässigt beroende av varandra, och att det därför är särskilt svårt att leva åtskilda, skriver hon och fortsätter:
– Sammantaget utifrån de aktuella omständigheterna bedömer Migrationsverket att det saknas grund att bevilja uppehållstillstånd i Sverige på anknytning till anhörig i Sverige.
Gäller bara kärnfamilj
Den 20 juli 2016 trädde nya, tillfälliga, asylregler i kraft. Dessa regler innebär en begränsning jämfört med tidigare lagstiftning av anhöriginvandringen och även chansen till återförening. Konventionsflyktingar, alltså de som tvingats fly på grund av etnicitet, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön eller sexuell läggning, eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp, har fortsatt rätt till återförenande, medan personer som bedöms vara alternativt skyddsbehövande inte har samma regler. Men rätten till återförenande gäller bara för kärnfamiljen, vilken de flesta barn över 18 inte anses tillhöra.
Linn Nilsson skriver att även om Rofia Sultani hade ansökt om återförening innan de nya lagarna trädde i kraft hade Migrationsverket bedömt att Abozar inte är i beroendeställning till sina föräldrar.
– Även innan den tillfälliga lagen trädde i kraft bedömdes ansökningar vad gäller kärnfamilj och vuxna familjemedlemmar på det här sättet.
Utsatt situation
Enligt Rofia lever Abozar i en utsatt situation i Afghanistan. Detta eftersom familjemedlemmarna mottagit flera hot på grund av Rofias engagemang i kvinnofrågor. Men eftersom Abozar har sökt uppehållstillstånd på anknytning är det bara just hans behov av att återförenas med familjen som bedöms.
– En persons behov av skydd är individuellt och prövas efter att en ansökan om asyl har lämnats in. En förutsättning för att lämna in en asylansökan är att man befinner sig utanför sitt hemland. Frågan om skyddsbehov har därför i detta fall inte aktualiserats, skriver Linn Nilsson.
Vad finns det för alternativ för familjer i den här situationen?
– Om man anser att man är i behov av skydd kan man söka asyl i Sverige, det är någonting som alla har rätt att göra. Utöver det finns också andra alternativ tillgängliga, till exempel att ansöka om arbetstillstånd.