Sverigedemokraterna fick 18,7 procent av rösterna i kommunvalet och gick fram två mandat på bekostnad av Moderaterna och Folkpartiet. Därmed är de traditionella blocken precis lika stora med 20 mandat vardera. Under den gångna mandatperioden har staden styrts av Treklövern: Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet, ett samarbete de vill fortsätta med. Situationen har komplicerats av att de inte längre har relativ majoritet, det räcker alltså inte att SD lägger ner sina röster.
”Förekommer överläggningar”
Det blev tydligt när ordförande i kommunfullmäktige skulle utses. Då förlorade Roy Wernberg omröstningen mot Folkpartiets kandidat Gunlög Stenfelt, som valdes med siffrorna 31–20. Treklöverns 20 plus SD:s 11.
– Det är intressant att notera att det för fyra år sedan var nio nedlagda röster, lika många som Sverigedemokraterna hade då. I år var det inga. Någonting har de fått för att lägga sina röster där de har lagt dem, säger Roy Wernberg.
Wernberg menar att det förekommer överläggningar mellan Treklövern och Sverigedemokraterna.
– Den uppfattningen har jag, att de är överens när de kommer till ett nämndsmöte eller fullmäktige, säger han.
”Är ju inget nytt”
Den bilden delas av vänsterpartisten Hening Süssner Rubin.
– Det finns ett dolt samarbete. Det brukar vara så att det första som händer direkt efter att Treklövern har presenterat ett förslag, är att någon från SD går upp i talarstolen och yrkar bifall, säger han.
Den bilden tillbakavisas av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.
– Ett förslag som presenteras i fullmäktige är ju inte nytt. Det krävs ofta månader av processande i den kommunala organisationen. Därför krävs det ingen större synskhet för att se hur de olika politiska grupperingarna ställer sig, säger han.
Miljöpartiets representant i kommunfullmäktige och byggnadsnämnden, Mikael Fahlkrantz, ger samma bild.
– SD och S är de två stora oppositionsblocken. Vi får lägga fram våra förslag så gott vi kan och behöver stöd av något av blocken för att få igenom politiken. Det såg likadant ut förra mandatperioden, säger han.
Finns ett gott diskussionsklimat
Enligt Fahlcrantz förekommer inga förhandlingar med SD inför besluten i fullmäktige.
Vilka reaktioner får ni av miljöpartister på riksnivå och i andra kommuner?
– De har haft en förståelse för minoritetssamarbetet. Vi har förklarat läget och de tycker att vi resonerar inom rimlighetens gränser, säger han.
Mona Andersson sitter i kommunstyrelsen för Sverigedemokraterna. Enligt henne är SD inte med och styr, men har ett gott diskussionsklimat med Treklövern.
– Jag har alltid hedrat Torkild Strandberg i Folkpartiet för att han är så pass demokratisk att han inte negligerar att så många har röstat på oss. Vi kan diskutera med dem. Det kan vi inte med vänstersidan tyvärr. Därifrån är det en väldigt kylig attityd mot oss. Det är tråkigt, säger hon.