30 skottlossningar i Göteborg bara i år. Två unga män har blivit mördade och polisen jagar efter de skyldiga. Samtidigt, hot om vedergällning som hänger i luften.
Det är lätt att se dramatiken i den senaste veckans händelser i Göteborg, men enligt Sven Granath, forskare och kriminolog på Brå, brottsförebyggande rådet, finns det ingenting som tyder på att det dödliga våldet ökar. Göteborg är inte heller hårdare drabbat än Sveriges andra storstäder.
– Det är ingen större skillnad när det gäller storstäderna. I Göteborg kan man spekulera i att det finns lite mer illegala skjutvapen per capita, på grund av att man har en internationell hamn, men det gäller även Malmö, där man har Öresundsbron, säger han.
Rapport: Dödligt våld har minskat
Enligt en färsk rapport från Brå har det dödliga våldet i länet minskat från 21 fall 2010 till nio fall förra året. I Skåne skedde en ökning från 10 till 17 fall mellan samma år och i Stockholm minskade det dödliga våldet något från 24 till 18 fall. Bara i drygt var fjärde fall användes skjutvapen, och kriminella uppgörelser utgör bara omkring 12 procent av det dödliga våldet.
– Det vanliga är fortfarande att man blir mördad i en privatbostad med kniv, antingen av en person man känner eller den man är gift med.
– Skillnaden är att kriminella uppgörelser oftare förblir ouppklarade, då blir det mer spekulationer och rädsla. Därför är det viktigt att polisen klarar upp de här brotten, men också att man lyckas skapa allmän trygghet för dem som identifierar sig med offren. Att de känner sig trygga med staten och polisen. Annars är det lätt att de ser polisen som en fiende, beväpnar sig och tar saken i egna händer, säger Sven Granath.
I måndags kallade den politiska ledningen i Göteborg till krismöte med polisen. Efteråt krävde Anneli Hulthén (S) strängare straff för vapenbrott. Men enligt Sven Granath är det inte säkert att strängare straff stoppar skjutningarna. En viktigare åtgärd är enligt honom att få till internationella samarbeten för att minska tillgången på illegala vapen.
”Prioriterat område”
Dario Espiga, S-kommunalråd och ordförande i Social resursnämnd, var en av deltagarna på krismötet. Han säger att fokus nu måste ligga på att skapa trygghet.
– Människor måste kunna gå ut, och skicka sina barn till skolan utan att behöva vara rädda. Nu måste vi satsa långsiktigt och uthålligt, säger han.
Han säger att polisens råd på mötet var att inte dra igång en massa nya projekt, utan att istället fortsatta satsa på dem som redan finns. Samtidigt utesluter Dario Espiga inte att kommunledningen på sikt skjuter till pengar till nya projekt.
– Det här är ett prioriterat område. Vi har sagt till stadsdelsförvaltningarna och Social resursnämnd att de ska vända sig till oss om de har idéer som de inte kan hantera själva, då är vi beredda att diskutera. Vi kan inte börja tänka pengar i en sådan här situation, säger han.