Det finns flera säkra och biverkningsfria preventivmedel, men informationen och kunskapen om dem brister, säger barnmorskan Birgit Linderoth.
– Alla kvinnor borde ha rätt till saklig och objektiv information om alla de p-medel som finns, säger hon.
Birgit Linderoth har bland annat gett ut boken Grönt är skönt: miljösmart födelsekontroll tillsammans med barnmorskan Irene Ivarsson. I den presenteras ett antal tillgängliga och hormonfria metoder för att undvika att bli ofrivilligt gravid.
– Alla borde ha rätt till saklig och objektiv information om alla de p-medel som finns. Idag använder omkring en fjärdedel av alla sexuellt aktiva, fertila kvinnor ingen p-metod alls. Jag skulle tro att en av orsakerna kan vara att de hellre är utan än utsätter sig för p-medel som ger biverkningar, säger Birgit Linderoth.
Det finns flera hormonfria preventivmetoder som, rätt använda, ger ett minst lika säkert skydd som hormonbaserade p-medel, säger Birgit Linderoth. Problemet är att den som frågar sin barnmorska ofta bara får höra om två hormonfria alternativ: kopparspiral och kondom. Men inte heller kopparspiralen är utan biverkningar – vilket många kvinnor vittnar om.
Subventionen för pessar är frivillig
Världens äldsta preventivmedel är pessaret. Det är en helt biverkningsfri metod för att slippa oönskade graviditeter. Pessar var subventionerat i Sverige åren 1974–2010. Sedan dess är det frivilligt för landstingen att subventionera pessar. Det gör att många landsting tagit bort subventionen, medan p-piller däremot subventioneras i hela landet.
– Subventionen togs bort för att dessa ansågs användas av äldre kvinnor med bättre ekonomi än unga, som därmed skulle få mer pengar till subventionerade p-piller, säger Birgit Linderoth.
I boken Grönt är skönt berättar författarna också om kopplingen mellan främst p-piller och miljöpåverkan.
– P-piller, minipiller, akutpiller samt nedspolade p-ringar och p-plåster som innehåller gestagen och östrogen bidrar till att dessa hormoner sprids i naturen, vilket påverkar fiskar och andra vattenlevande djur, säger Birgit Linderoth.
Hon föreläser om hormonfria preventivmetoder och beskriver sig själv som feminist och miljöaktivist.
– Många, både djur och människor, mår dåligt av hormonella p-medel. Jag vill bidra till att kunskapen om hormonfria alternativ utan biverkningar ökar, säger Birgit Linderoth.