– Det här året blir det lite mer koncentrerat än förra året. Vi går all in på dansbanan, den är i huvudfokus. Och det har varit stort intresse för att vara med, säger Johanna Palm, som är kulturprojektledare och har arbetat med festivalen sedan slutet av maj.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad kan besökarna förvänta sig?
– De kommer att kunna räkna med många feta uppträdanden och delta i en massa roliga workshops. De som vill kommer även att kunna ta det lugnt och bara sitta i gräset och njuta av den mysiga festivalstämningen. Det kommer finnas matvagnar och kafé också.
Festivalen är alkoholfri, gratis och arrangeras på initiativ av Ungdomssatsningen Hisingen. Målgruppen är alla invånare i Göteborg, men lite extra fokus ligger ändå på stadens ungdomar.
– Det blir mer ungdomsfokus än Hisingsfokus. Vi hoppas att detta ska bli något som intresserar kidsen. Men vi hoppas också på att locka barnfamiljer och andra, säger Johanna Palm.
När vi ses är det gassande solsken och temperaturen ligger en bra bit över 25 grader. Men Johanna Palm är förberedd på klassiskt Göteborgsväder och har inhandlat både regnponchos och ett stort tält.
– Det har varit en hel del arbete med logistik, festivalen har ju aldrig gjorts på denna plats innan.
Emma Knyckare läser saga
Förra årets upplaga av Hisingsfestivalen hölls inomhus på Lindholmen. Festivalen lockade många besökare i olika åldrar och bjöd på allt ifrån DJ:ing och breakdance till miniloppis och mat från lokala aktörer. Ett lite udda inslag var att den före detta fotbollsspelaren Glenn Hysén kom och läste sagor.
– I år har vi tänkt lite annorlunda och bjudit in Emma Knyckare som kommer att läsa en egenvald saga. Hon har pratat om peruk och är väldigt exalterad över sin egen idé, säger Johanna Palm.
Andra akter som besökarna kommer att kunna se är bland andra Steget, Solanos Angels, Aran Wehby och Stella Andromeda. Det blir även blandade liveakter från Kultur 4ür Göteborg och Kultur Ungdom. Loppis utlovas också.
Att festivalen förlagts på en söndag i mitten av augusti var ett strategiskt val för att inte krocka med allt annat som händer i Göteborg under sommaren.
– Det här är en lugn dag mellan Way out west, Kulturkalaset och Pride.
Vi planerar att det ska bli en liten mysig festival som avslutning på semestern.
Varför behövs en festival på Hisingen?
– Lundby är en väldigt spännande stadsdel och Ungdomssatsningen vill visa hur mycket balla kultur-go-getters det finns här. Det kan inte nog lyftas hur mycket kreativa människor det finns här i stan. Och i och med dansbanan har vi nu en väldigt bra plats.
Dansbanan Kvilleplatsen är en del av det framväxande Kvillestråket och ligger insprängd mellan parkeringar, butiker och bilvägar på Backaplan.
– Vi har minst en schemalagd aktivitet varje dag under sommaren. Ett mål är att skapa generationsmöten och bjuda in hela Göteborg. Därför har vi allt ifrån barnklasser och capoeira till linedance, yoga och gympapass. Tidigare i sommar anordnades även en dansbattle med deltagare från Norge och Köpenhamn. Hittills har över 1 000 personer besökt dansbanan, säger Jasmine Aghdami, projektledare på Göteborgs stad. Hon är dansare och koreograf och jobbar just nu med etableringsarbetet för den nya dansbanan.
– Många som kommer förbi och ser när folk är här och dansar stannar upp för att titta och filma. Folk blir helt chockade och undrar om det här verkligen har hänt här i Sverige. Ibland har det även hänt att a-lagarna som brukar sitta vid pergolan på bänkarna i närheten har hoppat in och dansat och yogat. De har inte stört för fem öre, tvärt om har det blivit en väldigt positiv stämning,
Hisingens tjejer fick bestämma
Idén att bygga en dansbana vid Backaplan kom från ungdomarna i Ungdomssatsningen Hisingen. En undersökning hade visat att de flesta offentliga rum i staden används av killar och därför ställdes frågan vad unga tjejer vill ha. Det visade sig att de efterfrågade dans och musik, så Ungdomssatsningen Hisingen anordnade en workshop där stadsdelens tjejer fick bestämma hur dansbanan skulle utformas.
– Ett år senare är vi här. Och 80 procent av det de ville har blivit sanning. Ungdomarna har bestämt formen, platsen och att dansbanan skulle vara regnbågsfärgad och ha lampor, säger Jasmine Aghdami.
De tider då det inte pågår några schemalagda aktiviteter på dansbanan är den öppen för alla som vill att komma dit och dansa. Stora högtalare finns på platsen så att besökarna via bluetooth kan koppla in sin egen musik.
– Alla har varit väldigt positiva och oftast när jag åkt förbi har jag sett att det är många här som använder den.
Har det varit några klagomål från grannar?
– Ljudvolymen har justerats några gånger när basen hörts för mycket ut.
Men eftersom högtalarna är riktade inåt hörs det inte så mycket ut. De allra flesta har bara varit positiva, även de som bor i närheten.
Senaste nytt, både om Hisingsfestivalen och dansbanan, finns på kommunens hemsida och i sociala medier.