– Jag har precis hittat ett jobb här i Platsbanken som skulle passa mig perfekt, säger han och skiner upp.
Christer är 47 år och har varit arbetslös i lite drygt två år nu. Detta sedan han fått sluta på Coca-Colas lager i Jordbro, där han jobbat i över 17 år. Till en början fick Christer full a-kassa, vilket (inklusive inkomstförsäkringen han tecknat) gav honom närmare 17 000 kronor i månaden att leva på. Men sedan dess har han fått trappa ned rejält och mätta munnen efter matsäcken. I dag landar aktivitetsstödet, som han fått rätt till efter att ha gått en datakurs i Arbetsförmedlingens egen regi, inte på mer än knappt 12 000 kronor i månaden.
Tusen kronor kvar
När Dagens ETC träffar Christer Thomsson i Arbetsförmedlingens lokaler vid Globen, i södra Stockholm, är det den första februari. Kvar på bankkontot finns 1 000 kronor, efter att alla räkningar är betalda.
– Det är jävligt tufft, så det är bara de tuffa som klarar sig, säger Christer Thomsson skämtsamt. Trots den svåra situationen håller han humöret uppe.
– Min sambo drar ett tungt lass för att vi ska klara oss ekonomiskt, men visst får man anpassa sig. Det blir mycket havregrynsgröt till lunch, men jag är en baddare på att göra god gröt, så det är helt okej, säger han.
Lånar SL-kort
När han ska ta sig från söderförorten Hagsätra till Arbetsförmedlingen får han låna någon bekants SL-kort (biljetten på buss eller tunnelbana), eller helt sonika ta sig en långpromenad.
– Det blir ganska många samtal till morsan och farsan med. ”Hörru morsan, nu är det väl kanske snart dags att bjuda hem mig och ungarna på middag igen”, ungefär så kan det låta, säger Christer Thomsson och småler.
– Men det är ju positivt med. Föräldrarna börjar ju bli till åren, så det är fint att vi ses lite oftare nu än när jag hade ett jobb att gå till.
Positiv till flexicurity
Den danska modellen med ett flexicuritysystem i arbetslöshetsförsäkringen (där anställningstryggheten försämrats till priset av att nivån på a-kasseersättningen har höjts, samtidigt som tiden en har rätt till den har förlängts) tycker han låter lockande.
– Jag vet inte, det kanske inte vore helt fel, om facket samtidigt var aktiva så att det inte missköttes från arbetsgivarhåll. Samtidigt, man vet ju att det alltid finns de som hamnar i bakvattnet, vissa utsugare kommer alltid undan, avslutar Christer Thomsson.