– Tjejer förväntas inte läsa till dataingenjör. Du möts av förvåning om du väljer det programmet, som om det vore för invecklat för kvinnor, säger Mia Blomberg, IT-ingenjör på Telia.
På Telias tv-avdelning i Farsta i Stockholm är de ett hundratal anställda, varav en knapp tredjedel är kvinnor. Men på avdelningen för utveckling, där Mia Blomberg arbetar som UX-manager, är andelen kvinnor betydligt lägre.
– Tjejer arbetar oftare som projektledare än utvecklare, säger Mia Blomberg.
Hon har arbetat tio år som IT-ingenjör, bland annat som programmerare. Nu utvecklar hon användarvänligheten för bredbands-tv. Under hennes utbildning på Chalmers var de totalt 150 studenter. Av dem var bara tio tjejer och endast hälften av de tio tog examen.
– Jag fick ofta höra kommentaren ”Åh, du är tjej och ska läsa data, det måste vara svårt”, vilket var lite tröttsamt. Det är förstås inte svårare för tjejer än för killar, men den psykologiska effekten av antagandet att det skulle vara så svårt kan göra att färre tjejer söker sig till och avslutar utbildningen, tror hon.
Mia Blombergs erfarenhet som kvinna i ett mansdominerat yrke är övervägande positiv. Hon tycker att det är synd att statistiken ser ut som den gör.
– Det imponerar stort när man är teknisk som tjej. Det känns nästan som att man lyssnar mer på mig för att jag är kvinna, säger hon.
Hon har aldrig känt sig diskriminerad på arbetsplatsen vad beträffar lön eller karriärmöjligheter, snarare tvärtom, men menar att det finns ”idioter” överallt.
– Visst har jag stött på lilla gumman-attityden någon gång under mina tio år i yrket och i vissa fall fått kämpa för att bevisa att jag är kompetent nog att arbeta med produktutveckling, men generellt upplever jag att efterfrågan på tekniskt kunniga kvinnor är stor, säger hon.
Bland programmerare och produktutvecklare är männen i absolut majoritet.
– Ibland kan det kännas som att det är viktigare att få in en tjej i teamet än vilken kompetens personen har, vilket inte är odelat positivt, säger Mia Blomberg.
Fler män i toppen
Enligt en färsk undersökning från ingenjörsföretaget Projektengagemang, utförd av Novus, uppger var fjärde kvinnlig ingenjör att de känt sig diskriminerade på arbetsplatsen på grund av sitt kön. En av tio anser att deras arbetsplats inte är jämställd.
– Att 90 procent av alla ingenjörer ändå anser att de arbetar på en övervägande jämställd arbetsplats är positivt. Samtidigt var det en tredjedel av de kvinnliga ingenjörerna som bara delvis höll med om att deras arbetsplats var jämställd, så det är ett problem värt att uppmärksamma, säger Arvid Linder, presskontakt på Projektengagemang.
Han poängterar att jämställdhet är ett brett begrepp och att strukturella ojämlikheter inte alltid uppfattas som diskriminering.
På Telia i Farsta ser det likadant ut som på så många andra arbetsplatser – ju högre upp i hierarkin desto fler män.
– Det kan bero på att män rekommenderar sina kompisar. Jag har sett kvinnliga kollegor som borde ha varit aktuella för en högre befattning men inte fått den. Det kan bottna i diskriminering, men också på att de valt att inte söka tjänsten av personliga skäl som jag inte känner till, säger hon.
På landets universitet och högskolor är fortfarande bara var tredje ingenjörsstudent kvinna. I undersökningen svarade de flesta av ingenjörerna, 67 procent, att det är alldeles för få kvinnor inom yrket. Samtidigt var det betydligt fler män (70 procent, mot 54 procent kvinnor) som ansåg att den ojämna könsfördelningen var ett problem.