– När jag odlade konventionellt sprutade jag kemikalier på fälten där det var fullt av lärkor och harungar. Jag hade skyddskläder men det hade ju inte de. Nu måste jag plocka tistlar i stället men det kan jag leva med, säger Anders Lunneryd och rycker en stor planta med rötterna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han är tredje generationen lantbrukare på gården och har jobbat med jordbruk sedan han nådde ner med fötterna till traktorpedalerna. När han tog över gården odlade han konventionellt men började fundera över hur kemikalierna egentligen påverkade naturen och människorna.
– Vi har marker nära bebyggelsen och det hände att kemikalierna blåste in i folks trädgårdar och skadade deras äppelträd. Jag var inte uppskattad när jag kom körande med kemsprutan, säger han.
Fick många skeptiska reaktioner
När han bestämde sig för att börja odla ekologiskt trodde omgivningen att han hade blivit tokig. Hans pappa varnade för att ingenting skulle växa utan konstgödsel och andra sa att det inte gick att driva ett lantbruk utan kemikalier. Men han började räkna på ekonomin och såg att han skulle tjäna ungefär lika mycket – kanske mer – på att driva ett ekologiskt jordburk. Skördarna är ofta mindre men varorna kan säljas för ett högre pris och dessutom kan man få bidrag för miljöinsatsen.
– Sedan jag ställde om har mitt företag blomstrat. Min pappa som var så skeptisk blev stolt när han såg hur bra det gick för mig, säger han.
Nu har han odlat ekologiskt i snart 20 år. Egentligen tycker han inte att det är några stora praktiska skillnader utan mer ett annorlunda sätt att tänka. I stället för konstgödsel köper han in kravmärkt gödsel från en hönsgård intill och om han någon gång skulle behöva använda besprutningsmedel finns det sådana som är godkända för ekologisk odling. Han använder också andra tekniker än när han odlade konventionellt.
– Jag sår till exempel växtbäddar av timotej och klöver mellan raderna som gör att vissa ogräs inte trivs, säger han.
Anders Lunneryd använder också gamla spannmålssorter som har större rotsystem och är mer motståndskraftiga mot ogräs än de nya som är anpassade efter lantbruk som använder konstgödsel och bekämpningsmedel. Han odlar också olika varianter av samma art så om åkern blir angripen av svamp slår det bara ut några av plantorna.
Ekotrenden underlättar
Spannmålet säljer han sedan vidare som mjöl, gryn eller flingor. En del blir också ekologiskt djurfoder. De senaste åren har affärerna gått bra eftersom efterfrågan på ekologiska varor ökat avsevärt men Anders Lunneryd är inte rädd för att trenden ska gå över.
– Det är onödigt att oroa sig över någonting som jag inte kan påverka. Om intresset för ekologisk mat skulle minska skulle det vara värre för de stora drakarna. Små producenter är inte lika trendkänsliga, säger han.
Den här veckan hoppas Anders Lunneryd att han och ungdomarna ska bli färdiga med tistelplockningen. Trots att det blir en hel del tistlar att plocka för hand ångrar han inte sitt beslut att ställa om till ekologiskt lantbruk.
– Att ställa om var det bäst beslut jag någonsin tagit, säger han.