Läs också: Skulle du kunna tänka dig en jul utan julklappar?
2013 slog julhandeln omsättningsrekord med 66 miljarder. Året efter likaså. Då handlade vi för 70 miljarder. Det är lika mycket som regeringen satsar på hälsovård, sjukvård och social omsorg i nästa års budget.
– Förra julen mådde jag nästan dåligt när jag såg hur mycket saker det blir av alla barnens paket. Vad sänder det för signaler, frågar Malin Hellkvist Sellén som bor i Bagarmossen i södra Stockholm tillsammans med dottern Randi Lo Bonanza, 5 år.
Tanken att fira jul utan konsumtionshets har hon haft länge, men hittills har Randi Lo fått julklappar varje år. Idén att fira utan paket i år kom på sätt och vis från Randi Lo.
– I höstas sa hon plötsligt att nu har jag alla leksaker jag behöver, nu behöver jag inga fler saker. Det var klokt sagt tycker jag, och julen är ju ett perfekt tillfälle att ta det vidare och göra något av det, säger Malin Hellkvist Sellén.
Det är egentligen ingen stor affär, menar hon.
– Vi, precis som alla andra, ser fattiga människor som ber om pengar, samtidigt som vi har allt vi behöver, ja, mer än det vi behöver. Randi vill gärna ge pengarna vi skulle köpt julklappar för till andra barn som inte får gå i skola och leka så vi har bestämt att ge dem till UNICEF. Det blir våra julklappar, säger hon.
Beslutet att fira en julklappsfri jul har inte mött några negativa rektioner bland vänner och släktingar.
– Tvärtom. De tyckte det var positivt och vill stödja det, vi vuxna har redan sen tidigare slutat köpa julklappar till varandra. Om någon ändå skulle tänka annorlunda och absolut vilja ge något, har jag flaggat för att en aktivitet eller upplevelse är bättre än saker, säger hon.
”Sorgligt utan presenter”
Det har varit svårare att prata om paketfria födelsedagskalas med andra föräldrar. I förskole- och lågstadieåldern avlöser kalasen varandra, vilket kan kosta en hel del, och lätt fyller barnens rum med saker de inte behöver – eller ens bryr sig om efter en dag eller två.
– Många föräldrar tyckte att det skulle bli så sorgligt utan presenter. Det kan hänga ihop med att presenter ses som ett sätt att visa kärlek. Jag vill gärna bryta med det synsättet och hellre ge tid, säger Malin Hellkvist Sellén.
När Randi Lo fyller år får hon ändå önska sig presenter.
– Då är det hennes dag och ett bra tillfälle att få något hon faktiskt behöver eller har längtat efter. Det jag vänder mig emot är inte presenterna i sig, det är konsumtionskulturen, att köpa saker för sakens skull. Det är inget fel i att ge presenter, jag efterlyser bara en större rimlighet i det. I dag tycks allt gå ut på att konsumera, säger hon.
Hon menar att barnen fostras tidigt till att bli konsumenter och lär sig att begära den kick shopping kan ge.
– Invanda traditioner och beteenden är svåra att bryta, så för den som tycker julklappsfritt firande är bra är det nog en fördel att börja när barnen är små, säger hon.
Tror du att Randi Lo kommer att tycka att det är trist när hennes kompisar pratar om vad de har fått i julklapp?
– Hon är rätt liten än, och när förskolan drar igång igen är julen nästan bortglömd. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta fira utan julklappar och vet inte hur det blir då, men hittills har vi enbart pratat om det med glädje, säger Malin Hellkvist Sellén.
Tid bästa julklappen
Hon tror att en så enkel sak som att skippa julklapparna kan förändra hur människor tänker kring tid. Tid tillsammans kan betraktas som den bästa presenten.
– När släkt eller vänner hälsar på kan vi se det som en present, eller så hälsar vi på någon och ger av vår tid, funderar hon.
Den mest omedelbara vinsten med julklappsfritt helgfirande är ändå mindre stress.
– Det spar enormt med tid. Jag märker hur stressade folk är i den här perioden. Jag har ingenting att fixa, och slipper trängas på stan. Vi behöver bara planera för ett roligt jullov.
Härom veckan hölls det demonstrationer för klimatet i många av världens städer, bland annat i Stockholm.
– Jag var med, efteråt gick jag till Åhléns. Där var det smockfullt med människor, betydligt fler än på demonstrationen. När en tänker på klimat och miljö känns det inte lika härligt med högarna av julklappar på julafton. Att tänka på klimatet och göra det en kan för framtiden är väl egentligen den finaste julklappen en kan ge barnen, säger Malin Hellkvist Sellén.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Läs också: Skulle du kunna tänka dig en jul utan julklappar?
Julshopping i siffror
• 2011 slog julhandeln omsättningsrekord för 16:e året i rad.
• 2012 bröts trenden marginellt, framförallt till följd av att elektronikhandeln gick sämre.
• 2013 och 2014 slogs åter nya omsättningsrekord. Svensk handel förutspår rekord i år igen.
• 2014 ökade möbelhandeln mest, medan leksakshandeln tappade.
• Julkommersens viktigaste helg är söndagen innan julafton.
• Svensken spenderar i genomsnitt 1 400 kronor per person på julklappar och 100-500 kronor per julklapp.
• Svensk handel ser ett ökat intresse för hållbarhet hos konsumenterna och spår att fler satsar på färre men dyrare presenter, upplevelser och mer exklusiv mat.