Kicki Hultin, studierektor på Journalisthögskolan i Göteborg, menar att poliserna agerande kan skapa onödig frustration. Att uttrycka sig undfallande kring ett ärende eller snabbt gå vidare till ett annat triggar igång vilken reporter som helst.
– Att säga något i stil med ”Det är ett relationsärende, så det vill ni ändå inte skriva om” är väldigt osmart. Det provocerar och det gör att journalisten ännu mer vill skriva om det.
Vanligt att anmälan dras tillbaka
I många relationsärenden är det osäkert om offret kommer göra en anmälan. Och har anmälan gjorts så är det vanligt att den dras tillbaka. Polisen kan vara rädd för att en notis i tidningen på en liten ort påverkar offrets beslut, förklarar Kicki Hultin. I det läget tycker hon att poliserna borde kommunicera tydligare.
– De kan säga att de inte vet om det blir någon utredning än och att en eventuell artikel i tidningen kan påverka utgången. Då blir det lättare för journalisten att förstå.
Å andra sidan borde journalisterna vässa sina frågor.
– Jag hade frågat polisen: ”Är det för att det inte är klart om det blir ett ärende eller ej. Att det inte är klart om hon vågar anmäla?”
Kicki Hultin ger reportrarna rätt i det att det kan finnas poliser som undviker att lämna ut information om relationsbrott – eftersom man anser att det inte är något man ska tala om.
– Några ser det nog som en privat sak som man ska undvika att prata om. Men jag tror att de flesta poliser verkligen menar att de vill skydda offret.
”Viktigt för offren att brottet syns”
Medieforskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, menar att journalister måste hitta ett sätt att sätta den här brottsligheten på agendan. Det är viktigt för offren att den här typen av brott syns i tidningar, tv och radio. Antalet anmälningar ökar om våldet exponeras.
– Vid ett tillfälle när våldtäkter kom på medieagendan i England så ökade anmälningarna. Det berodde dels på att fler vågade anmäla, dels på att poliser började se tecknen och upptäckte fler fall samt tog det på större allvar.
En medieopinion har också en stark inverkan på hur politiker väljer att satsa sina resurser. Om lokaltidningar skriver om våldet ökar också chanserna för att offren få rätt hjälp och stöd att ta sig ur en våldsam relation, förklarar hon.