– Jag har sagt att vi är undervärderade i webbundersökningar, men ändå har vi haft de siffrorna hängandes över oss under hela valrörelsen. Katastrofsiffrorna vi hade i våras, herregud, både jag och Socialdemokraterna har varit uträknade. Så i det skenet är det väldigt glädjande, säger hon.
Men trots att partiet fick fler röster än de vågat hoppas på, så backar de med två procentenheter sedan förra kommunvalet. Om det resultatet står sig kommer de att tappa tre mandat i kommunfullmäktige, vilket skulle vara en historisk bottennotering.
– Historiskt har vi naturligtvis tappat, särskilt de senaste två perioderna. Det behöver vi såklart göra något åt. Vi når inte samma nivåer som på Göran Johanssons tid och finns skäl till det. Inte minst Demokraterna som kapitaliserar på missnöjet med Västlänken och andra infrastruktursatsningar som är så otroligt viktiga för den här stan, säger hon.
Starka i Angered
Om man bryter ner valresultatet på stadsdelsnivå ser man hur tydligt stödet för Socialdemokraterna följer inkomstnivåer och socioekonomiska förhållanden. I valdistrikt som södra Hovås och Långedrag får partiet bara några få procent av rösterna, medan de får egen majoritet i Gårdsten och Lövgärdet. Med andra ord verkar Socialdemokraterna ha lyckats med sin taktik att mobilisera i områden med lågt valdeltagande och många osäkra väljare.
– Vi har kampanjat hårt i de områdena och har lyckats få fler röster där. Invånarna där förstår vilken sorts politik som kan bygga ett bra samhälle, säger Ann-Sofie Hermansson och lägger till att hon hoppas att hennes parti bidragit till att få upp valdeltagandet i de utsatta områdena.
Även samarbetskollegorna i Miljöpartiet tappar väljarstöd i kommunvalet, men eftersom Vänsterpartiet går framåt är de rödgröna fortfarande betydligt större än Alliansen. I det preliminära resultatet får de rödgröna partierna 39,8 procent och den borgliga alliansen 28,9 procent. Men eftersom uppstickarpartiet Demokraterna lyckades få 17,2 procent av rösterna är majoriteterna allt annat än självklara.
Sonderar samarbeten
När alla röster är kontrollerade och färdigräknade ska länsstyrelsen meddela hur kommunfullmäktiges mandat ska fördelas. När det är fastställt kan partierna förhandla fram samarbeten och göra upp vilka som ska få vilka poster i nämnder, bolag och styrelser. Men redan under gårdagen började Ann-Sofie Hermansson höra sig för bland potentiella samarbetspartners.
– Vi har sagt sedan tidigare att vi kan inte tänka oss att samarbeta med SD men att vi i övrigt inväntar valresultatet. Nu ska jag börja föra sonderande samtal, mest för att höra hur folk ser på framtiden. Vi måste hitta en lösning på ett ganska knivigt läge så det ligger nog en stund bort. Det är trots allt jag som fått de högsta siffrorna så jag hoppas vi ska hitta en bra lösning.
Under valnatten sträckte moderaternas Jonas Ransgård ut handen till Demokraterna med en förhoppning om att samarbeta kring några frågor som de överens om. Hur skulle det kännas för dig att lämna över makten till en sådan konstellation?
– Det är klart att det inte skulle kännas så roligt. Jag är väldigt besjälad av tanken på att fortsätta utveckla staden som vi har. Men mest är jag orolig över att man inte ska hitta något ansvarsfullt sätt att styra stan på, att man ska hoppa runt i populistiska banor. Nu är valet över och då får vi se vilka som är vuxna nog för att styra den där staden. Det klarnar nog när folk har fått sova ut lite, säger hon