Många av problemen kan, enligt Seko-facket, härledas till det som kallas Koncept Utdelning, som infördes i Sundsvall under hösten.
Brevbäraren Pär-Anders Andersson håller med om att stressen har ökat.
– Tanken är att vi ska behöva ägna mindre tid till sortering inne på kontoret och få mer tid ute. Problemet är att nu får vi göra delar av sorteringen ute i fält i stället samtidigt som distrikten har blivit större. Den ekvationen går inte riktigt ihop, säger han.
Koncept Utdelning bygger på fyra flöden: små kuvert, stora kuvert, reklam och paket, och innebär att brevbärarna måste hålla reda på fyra buntar och göra den sista sorteringen ute på sin runda.
Axlar och knän tar stryk
De nya rutinerna har fått massiv kritik och problemen har varit många runt om i landet. En arbetsmiljöenkät som Seko har gjort tillsammans med Postnord visar att de anställda upplever att stressen har ökat och att arbetsmiljön har blivit sämre. Många har besvär med värk och framför allt knän och axlar tar stryk.
– Det är många lyft som sliter på axlar och knän. Samtidigt får vi allt mindre tid för återhämtning, säger Pär-Anders Andersson.
I Malmö begärde huvudskyddsombudet att Koncept Utdelning skulle stoppas för att stress och sjukskrivningar hade ökat. Och i Göteborg ställdes all postutdelning in helt i ett område under en dag då för många brevbärare var sjuka samtidigt.
Även i Sundsvall har det varit stökigt och Seko har fått igenom vissa förändringar lokalt, bland annat när det gäller större bostadshus med fler än 30 hushåll, där man har gått ifrån konceptet med fyra flöden.
– Centralstyrningen ställer till det. Det som passar i Stockholm är inte det bästa för oss ute i landet. Ledningen borde lyssna mer på oss ute på brevbärarkontoren som kan våra områden, säger Pär-Anders Andersson som berättar att de gjorda förändringarna har förbättrat situationen.
– Jag tror att ett ökat självbestämmande ute på brevbärarkontoren skulle ge många vinster både vad gäller effektivitet och kvalitet och för arbetsmiljön.
Dålig lokalkännedom
Han ser också risker för kvaliteten med det nya systemet.
– Den maskinsorterade posten är inte alltid av så bra kvalitet vilket också innebär merjobb för oss brevbärare. Maskinerna har inte vår lokalkännedom så det blir mer fel helt enkelt. Tyvärr händer det numera allt för ofta att vi får med oss brev tillbaka som vi inte har kunnat dela ut, säger Pär-Anders Andersson.
Ett annat problem är det norrländska klimatet.
– I Postnords planering är det sommar året om. Vi har inget extra för att det är vinter och dåligt väglag eller snökaos.
Pär-Anders Andersson har jobbat som brevbärare i 30 år och kan sitt Granlo.
– Under den här tiden har antalet brevbärare i området mer än halverats och mitt distrikt har blivit allt större. I början hade jag cirka 300 hushåll, i dag har jag 1250.
Trots den ökade stressen så trivs han.
– Det är ett härligt jobb och det är kul att vara ute. Med åren har jag lärt känna många, och det är många ensamma och äldre som gärna vill stanna och prata. Men trots att vi har mer tid ute på fältet, får vi allt mindre tid för det sociala.