När hon tittar tillbaka på sitt yrkesliv blir hon lätt förundrad. Först sjuksköterska inom cancervården, där hon kände att hon kunde göra mycket, trots smärta och svåra saker. Sedan utbildade hon sig till barnmorska och såg meningen med att hjälpa fram små liv. Nästa steg tog henne till hospice och det är här hon vill vara, resten av sitt yrkesliv.
– Just att se människan är avgörande i den stunden; att vara där totalt. Jag känner mig bekväm med det och med vad som händer med kroppen i en dödsprocess. Det kan vara så att någon blir tröttare och tröttare, inte orkar äta eller prata. Förändringen kan gå väldigt fort, men den kan också vara lång och utdragen. Det kan se ut som att andningen långsamt avstannar. Men ibland är det så att kroppen vill leva, att ett starkt hjärta fortsätter att slå och slå. Varje tillfälle är unikt och jag känner en stor tacksamhet över att få vara med i den stund som någon skall dö, säger Petra Hellberg som upplever att hon får hjälp med att bearbeta sin egen smärta genom sitt arbete.
När hon var 14 år dog hennes mamma i samband med en förlossning. Det var inte en tid då det fångades upp eller där tonåringen Petra Hellberg fick hjälp med att bearbeta det hela. Det traumat har följt henne hela livet och avspeglas delvis i hennes yrkesval.
En del av det här finns att läsa om i hennes bok ”I mina händer”. Där blandas dikter insprängda bland berättelser om hennes egna döda; mamma, pappa och mormor. Liksom franka skildringar om hur dödsprocessen kan se ut.
– Jag har skrivit väldigt intuitivt och låtit mitt undermedvetna tala. Samtidigt som jag i andra texter skildrar min upplevelse av att göra det jag gör i mitt arbete. Min mission med boken är att sprida vetskap om att palliativ vård finns och vad det är för något, förklarar Petra Hellberg.
Det kan handla om att smörja någons kropp, att hålla handen, beställa fotvård, lyssna, sätta in läkemedel, skämta eller att enbart finnas i rummet. Gästen som är inlagd är självklart huvudpersonen. Den bestämmer när det är dags att äta eller om hen vill röka eller dricka ett glas vin.
– Förtroendena kommer när man håller på att pyssla med gästerna. Då handlar det om att bara vara där. Det är jag och mina kollegor bra på, poängterar Petra Hellberg som tillägger att besök för närstående är tillåtet dygnet runt.
Även de närstående kan behöva kärlek, omsorg och stöd. Därför är tillit ett grundläggande ord i arbetet på hospice. Uppstår det går det lättare att hjälpa, både gäster och närstående.
– De senare är inkluderade och deras behov skall också bli sedda, även om man inte alltid lyckas tillmötesgå dem. Det kan vara svårt att se klart i en dödsprocess, även för den som är bredvid, menar Petra Hellberg.
Det kan handla om enkla saker som att påpeka att den anhörige glömt att äta eller att det kan vara läge att ta en promenad, i stället för att sitta dygnet runt vid dödsbädden i rädsla för att inte vara till hands när det gäller.
– Det finns gäster som själva inte går med på att detta är slutet eller accepterar att det är så illa som det är. Dödsångest kan vara i skepnad av en kraftig förnekelse. En slags strategi där man vill upp till varje pris och även om det inte funkar i dag så vill jag i alla fall ha ett träningsprogram för morgondagen. Andra hamnar i total slutenhet, i form av en tystnad. Eller oro som kan ta sig i uttryck av rena ångestattacker. Men då har vi ett ess i rockärmen som heter läkemedel. Jag är jätteglad över att det finns för det är inte alltid samtal som gäller. Det är en slags myt att döende vill hålla i handen och hålla ut, menar Petra Hellberg.
Som liten danades hon till att bli lyhörd. Hon sammanfattar det som att det var en tuff start i livet. Nu finner hon ett helande av att vårda människor i livets slutskede. Även om det finns ledsamma dagar.
– Jag bestämde mig tidigt för att inte lämna jobbet på jobbet. Om det har varit svåra möten, så får det ebba ut och klinga av i stället. Vi som arbetar på hospice pratar med varandra. Min bästa hjälp är kalla havsbad. Det fungerar nästan alltid som en omstart.
Petra Hellberg arbetar enbart nattetid, sedan tre år tillbaka. Det blir 65 procent i månaden, vilket innebär ganska många dagar ledigt på raken.
Hospice Helhetsvården på Bräcke Diakoni hanterar 150 dödsfall om året. Det finns plats för tio gäster åt gången och gästerna är där allt från ett dygn till flera månader. De flesta hinner landa, känna sig trygga och må bättre i själen. Innan det är dags att lämna jordelivet.