Centrumdelen av Kärra är liksom inmejslad bland låghusen. Kring en och samma gata som går fram mellan tegelbyggnaderna samsas folktandvård och bibliotek om utrymmet med pizzeria, krog och affär. Samma typ av skyltar vägleder till både kommunala myndigheter som till kommersiella intressen, vilket känns som en ganska säregen lösning.
– Vi har knappt några invandrare här i Kärra, så jag blev faktiskt förvånad över att så många hade röstat på Sverigedemokraterna. Men det är nog mycket proteströster mot den rådande politiken tror jag, säger Lars-Erik Ohlsson, pensionerad Volvotjänsteman.
”Folk är jävligt trötta”
Kärra är uppdelat i flera olika distrikt när det handlar om val. Men både kommunalt och till riksdag har SD ökat markant här. I Kärra västra röstade 20,2 procent på dem till riksdagen och 16,8 till kommunen. Motsvarande siffror i Kärra södra var 19,4 i riksdag och 15,2 kommunalt.
– Det är ingen som pratar om sådant här. Men det jag har hört är att de ska skicka gamlingarna från äldreboendet till Lillhagen för att ensamkommande flyktingbarn ska få lokalerna. Sedan om det stämmer vet jag inte, men det har blivit lite av en snackis här som folk är upprörda över, berättar en nybliven pensionär som har slagit sig ner på bänken utanför biblioteket.
Han vill inte gå ut med namn eller vad han själv röstade på, men när hans hustru ansluter efter en stund kan man ana att de inte tycker helt lika.
– Äldreboendet var utdömt och där har inte bott någon på länge. Men jag tror att många här är rädda. Kärra har alltid varit ett område lite för sig själv utan så många människor från andra länder, så folk är inte vana vid det, säger frun.
De är överens om att den höga andelen SD-röster måste handla om proteströster.
– Folk är jävligt trötta på de andra partierna som bara korsar varandra och säger samma saker, så de tar något tvärt emot för att få till en förändring, säger han.
– Migrationspolitik är svårt och har inte fungerat. Det vore bättre om man försökte integrera dem som kommer till fler ställen och satsa hårdare på språkundervisning, säger hon.
Vid parkeringen kommer Johan Sjöberg gående. Han är produktionsledare på ett tryckeri och funderade länge på att rösta på SD han med, men valde till slut annorlunda.
– Jag röstade inte på dem för att de är ett parti med extremt mycket växtvärk. De har många dåliga element kvar som de dras med vilket märks i järnrörsskandaler och annat. Utan dem så tror jag att de hade varit ännu större, säger han.
Han menar att SD:s framgångar handlar om ett utbrett politikerförakt och sakfrågor snarare än om invandrarfientlighet.
– Folk är ganska insatta i frågor här och man vill ha in något nytt efter alla mutskandaler i Göteborg. Det är nog få som är rasister, även om SD ska ha all heder, eller vad man ska säga, för att de är de enda som faktiskt vågar att lyfta invandringsfrågorna.
”Folk värnar om sitt”
För Johan var frågan om trängselskatt också viktig och han tillhör dem som åker långa omvägar till jobbet för att undvika tullar.
– Ekonomiskt går det ungefär på ett ut och den extra tiden är absolut värt det. Det är en principfråga. Även den frågan drev SD hårt.
I Kärra finns inga hyreslägenheter, utan alla äger sitt eget hus eller sin bostadsrätt. Både antalet familjer med försörjningsstöd och arbetslösheten är påfallande låg. Enligt den pensionerade fritidsledaren Mona Skog, som har bott i Kärra sedan 1973, är det snarare rädslan att förlora det man har som driver folk långt ut på högerkanten.
– Folk värnar om sitt. På andra sidan Angeredsbron finns det väldigt många invandrare och jag tror att människor här oroar sig för att Kärra ska bli likadant som Angered. Där finns knappt några svenskar kvar alls, och det är ju inte heller rätt.
Mona Skog menar att Kärra tyvärr har en tradition av rasism och främlingsfientlighet.
– På 80-talet gick många unga killar med i VAM. De var inga skinnskallar eller så, utan propra killar som hade föräldrar med bra jobb.
Bättre politik från andra partier
VAM, Vitt ariskt motstånd, var ett nazistiskt nätverk och föregångare till Svenska motståndsrörelsen som lade ner 1993. Mona Skog minns även när det var prat om att Kärra skulle få en flyktingförläggning på 90-talet, och de åsikter som vädrades då.
– Det kom politiker från Göteborg och bjöd in de boende till samtal. Så mycket folk som det kom till fritidsgården då har jag aldrig sett, vare sig före eller efter. Gamla som unga protesterade högljutt och massivt, och till slut så blev det ingen förläggning heller.
Trots historien så tror inte heller Mona att så särskilt många som röstade på SD här är rasister.
– Det är nog väldigt få. Däremot så är det många som är emot flyktingpolitiken. Jag tror att bästa sättet att förändra det är genom bättre politik från de andra partierna. Om sjukvård, skola och annat skulle börja fungera bättre så skulle människor inte vara så rädda och färre skulle rösta på Sverigedemokraterna. Sedan segregationen också. Det är alldeles för stor skillnad mellan dem som tjänar bra och dem som tjänar dåligt.