– Vi brukar säga att det är lite som ett postkodslotteri, det handlar om vilken handläggare du får, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Organisationen Elektra på Fryshuset i Stockholm har funnits sedan början av 2000-talet. De första åren arbetade man främst med att utveckla kunskapen kring hedersförtryck. I dag jobbar man mer med förebyggande insatser mot unga.
– Det gör vi genom att finnas där unga är och prata om vardagsheder och drömmar. Drömmar och de tak man satt upp för dem kan nämligen vara ett utmärkt mått på om man är utsatt för hedersförtryck eller inte, säger Anna Levin, verksamhetschef.
Känner till Fadime
Grovt hedersförtryck vet alla ungdomar vad det innebär, men många inser inte att de själva är inbegripna i en kontext av vardagsheder, förtydligar hon.
– Unga i dag vet vem Fadime Sahindal var och vad hon utsattes för, men de har svårt att identifiera sig med henne. Det är en fråga om skam och skuldkänslor i relation till sin familj. Våld är nämligen bara toppen av isberget. Hedersförtryck börjar alltid med en socialisering. Därför är det viktigt att tala om vardagsheder, innan våldet bryter ut, säger Anna Levin.
Vardagshedern är också lättare för ungdomarna att relatera till, konstaterar hon.
– Frågan blir mindre behäftad med skam och skuld. Därför blir det också lättare för oss att i tid hänvisa vidare till stöd och hjälp, säger Anna Levin.
Bristande kunskap
Enligt Anna Levin är kompetensen som i dag finns kring hedersrelaterat förtryck väldigt ojämnt fördelat på landets myndigheter som ska erbjuda stöd och hjälp för de som är drabbade.
– Vi brukar säga att det är lite som ett postkodslotteri, det handlar om vilken handläggare du får.
Anna Levin vill förtydliga att hedersförtryck givetvis inte förekommer bland alla nyanlända och menar att frågan om hedersrelaterat förtryck riskerar att leda till ett stigmatiserande av en hel grupp av människor om vi inte blir medvetna om våra egna fördomar.
– Frågan om hedersförtrycket är väldigt kopplad till alla de nyanlända som nu kommer. Jag är lite orolig för vad detta kan föra med sig. Vi måste vara medvetna om vår egen förståelse och försöka att möta dessa människor på deras villkor.