– Lockpriser är ett branschproblem som har funnit tidigare och som vi konstaterar har kommit tillbaka, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån. Vi ser det som dåligt för mäklarna, dåligt för säljarna och dåligt för köparna. Det finns inget gott med att det blir för stora skillnader mellan utgångspris och slutpris.
Hur ska priserna regleras bättre?
– Vi måste vara enade i branschen, ta tag i frågan och alla måste arbeta på samma sätt. Det är svårt att hitta en klockren lösning. Jag tycker personligen att accepterat pris var bra, men inte när marknaden är som den är med kraftiga ökningar på priserna. Efterfrågan har varit högre än utbudet -under lång tid nu. -Mäklarna har haft svårt att hänga med när priserna ökar.
”Vi tar det här på stort allvar”
Mäklarsamfundet är Sveriges största medlemsorganisation för fastighetsmäklare. Josefine Uppling är organisationens kommunikationschef.
– Vi har fått utstå väldigt hård kritik under våren i olika granskningar. Vi tar det här på stort allvar. Det handlar om trovärdighet för branschen och den tjänst vi säljer, säger hon och fortsätter:
– Mäklartjänsten är omgärdad av ett väldigt strikt regelverk och enligt lag är det förbjudet att marknadsföra något till ett felaktigt pris. Prissättningen och värderingen ska göras utifrån marknadsmässiga bedömningar och vara korrekt för varje objekt.
Hur ser ni på lockpriserna?
– Vi använder inte begreppet lockpris. Det är något som medierna har hittat på. Vi har sett att det förekommer. Men det är i väldigt få fall. När efterfrågan är extremt mycket större än tillgången kan det bli väldigt aggressiv budgivning. Men det är inget som mäklaren rår över.
Vår granskning visar att det förekommer ofta. Stämmer inte det?
– Om man tittar på de anmälningar som kommer in till Fastighetsmäklarinspektionen och vad mäklarna fälls för är det en marginell siffra.
Förslag på lösning
Erik Olsson, vd och ägare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, kan ha en lösning på problemet.
– Jag säger inte att vi inte har lockpriser. Problemet är generellt på marknaden. Vårt förslag på lösning är en kombination av ”föreslagen budstart” i kombination med en statistisk jämförelsevärdering som kompletteras med en kommentar från mäklaren. Då får konsumenterna bättre information om värdet på bostaden. Samtidigt kan den föreslagna budstarten ändå sättas på vilken nivå som helst. Jag har pratat med Fastighetsmäklarinspektionen och jag hoppas att vi får ett brett stöd för det här.