BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det gick så snabbt att jag nästan inte hann med, så när det gäller den delen av vården så har jag inget att klaga på. Det är i eftervården som det brister, säger hon.
Heléne Svantesson kallades till ett läkarbesök ett år efter operationen.
– Det räcker inte. Många frågor dyker upp först senare och gör att man hade behövt få träffa och prata med någon som är kunnig. För mig var det inte förrän efter drygt ett år som alla tankar hann i fatt, och det var då som jag dippade, säger hon.
Heléne Svantesson hör till dem som alltid har gått på de mammografiundersökningar som hon kallats till, och det var tack vare det som hennes tumör upptäcktes i ett tidigt skede. När det gäller Åsa Ritenius Manjers studie så tror Helen Svantesson att bättre undersökningsmetoder hade kunnat få fler att komma.
Känner smärta och obehag
– Det jag hör från våra medlemmar är att många tvekar att gå för att undersökningen gör så ont. Det finns också de som tycker att den är obehaglig. Jag hoppas mycket på att vi snart kan få 3D-undersökningar som både är mindre smärtsamma och som ger bättre bilder, vilket gör att man kan hitta tumörer ännu tidigare, säger hon.
Heléne Svantesson, som fick sin diagnos vid 65 års ålder, är också kritisk till de åldersgränser som finns.
– I dag undersöks kvinnor i åldern 40 till 74 år, men det finns både yngre och äldre kvinnor som får bröstcancer. Det är ingen åldersrelaterad sjukdom.
Som drabbad av den vanligaste hormonellt betingade brönstcancerformen tar Heléne Svantesson det hormonbaserade läkemedel som minskar risken för återfall. Men det är ett läkemedel som ger svåra biverkningar med bland annat ledvärk.
– Det är många som slutar med medicinen för att de inte orkar med biverkningarna. Det är verkligen som att välja mellan pest och kolera. Läkemedlet har funnits sedan 60--talet, så det är underligt att de inte har lyckats få fram något bättre på hela den tiden.