Men vad få vet är att den förra regeringen skrev under ett värdnationsavtal med militäralliansen. Nu kämpar aktivister för att stoppa det.
Just nu används nästan en tredjedel av Sveriges yta för flygövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) i Norrland. 3 600 personer och 115 flygplan från nio olika länder deltar samtidigt som renars kalvning störs, folk tillfälligt har förbjudits att bo i sina hem och turistnäringen har fått stänga. En ren Natoövning menar fredsaktivister eftersom sex av länderna som deltar är medlemmar i Nato.
– Det planeras flera sådana här övningar runt om i Sverige. Till slut kommer folk att tycka att det är helt normalt och tro att Sverige redan är med i Nato, säger Staffan Ekbom.
Han är kontaktperson för nätverket Nej till Nato som bildades i Stockholm i höstas för att kämpa mot värdnationsavtalet som den förra regeringen skrev på. Nästa vår är tanken att det ska gå igenom efter att riksdagen har ändrat flera lagar. Avtalet ger Nato rätten att använda Sverige som bas för militära aktioner. Militär och vapen kan stationeras i landet utan hinder.
– Tanken är att när ett samarbete behövs så ska det gå smidigt utan att lagarna sätter stopp, säger Staffan Ekbom.
– Det ger Nato rätten att ta befälet över Sveriges militär vid krig. Avtalet är samtidigt otydligt, det säger till exempel inte om Sverige har rätten att på något sätt sätta sig emot.
31 procent stödjer
Med en namninsamling på internet och på gator och torg försöker nu nätverket väcka opinionen. De ordnar opinionsmöten och har kontakter med olika partier och andra Natomedlemskapsmotståndare i andra städer. Men helt lätt är det inte att väcka den folkliga opinionen.
– Det är inte så många som vet vad som pågår. Det är ett enormt smygande. Inte en enda politiker har pratat om värdnationsavtalet, säger Staffan Ekbom.
Men de kämpar i motvind. Så sent som i förra veckan rapporterade medier om att stödet för ett Natomedlemskap ökar. 31 procent av de som svarat på SOM-institutets undersökning säger sig vara positiva.
– Det beror naturligtvis på den diskussion som förs. Vår sida har inte en chans när DN och SvD har ett dagligt bombardemang för ett Natomedlemskap. Det vore konstigt om det svenska folket inte påverkades av det.
– Samtidigt ska vi komma i håg att majoriteten fortfarande är emot.
Vad är problemet med Nato?
– Både värdavtalet och ett medlemskap är riskfyllt för Sveriges del. Sveriges säkerhet försämras och ett Natomedlemskap skulle innebära att vi blev tvingade att delta i krig runt om i världen. Ryssland skulle också rikta in sig på Sverige när vi blir ett hot.
Natomedlemskapsanhängare säger ju att vi behöver Nato för att försvara oss mot Ryssland. Hur ser du på det?
– Jag kan inte begripa varför folk tror att Ryssland skulle attackera oss. De borgerliga är helt hysteriska. Vi som organisation är inte Putin-anhängare. Men vi tycker att det är viktigt att ha goda relationer med våra grannar. I grunden handlar det om att vi vill ha fred, säger Staffan Ebom.