– Det är ett väldigt dramatiskt landskap där nere, säger Jakob Sandberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Främst pratar han om Gullmarsfjorden, en plats som han och dykkamraterna återvänder till gång på gång.
– Där finns platser där du kan hoppa i från land, och väggen stupar lodrätt ner till 90 meter. Här och där finns platåer och överhäng, och nere på 30-40 meters djup har du stora salar som du kan simma in i. Det är mörkt och lite apokalyptiskt, säger Jakob Sandberg och skrattar.
Det är så där han pratar om dykningen – med målande beskrivningar av storslagna panoraman. Det är för landskapen han dyker, säger han, men även om han alltså inte är "en marinbiolog som fastnar med kameran framför en nakensnäcka på fem millimeter", så är havets fauna också en viktig del.
"Prunkande djurliv"
Djurlivet i just Gullmarsfjorden är unikt, säger han. Som en så kallad tröskelfjord, med ett djup på 20-40 meter vid mynningen och betydligt större djup där innanför, bildar den som en balja med en helt annan miljö än den i havet utanför.
– Det finns ju ett väldigt prunkande djurliv där nere. Du kan se djur på bara 20-25 meters djup som du bara kan ta dig till med avancerad teknisk dykning eller med u-båt ute till havs, säger Jakob Sandberg.
Några av djuren han räknar upp är eremitkräfta, bläckfisk, olika typer av räkor, och trollkrabba.
– Jag tror att Gullmarsfjorden är ett av få ställen i världen där du kan dyka och se trollkrabban, säger han.
Dykintresset har han haft sedan barnsben, då han började med att snorkla. Redan då fanns fascinationen för dramatiska miljöer.
– Jag tyckte det var töntigt att snorkla i havet. Det fanns en massa fina fiskar och så, men det var inget mystiskt över det, ingen känsla av att träda in i en annan värld. En dunkel insjö med stockar och gäddor och gamla roddbåtar var roligare.
Intresse som kostar
Sitt dykcertifikat tog han redan i 15-årsåldern på Tjörn, men hade inte råd att dyka så mycket som han hade velat. Det är först på senare år som han kommit i gång på allvar.
Efter enstaka dyk på resor i Australien, Indonesien, Iran och Ryssland tog han ett certifikat för mer avancerad dykning i Grekland för två år sedan.
– När jag kom hem så köpte jag begagnat och lånade prylar så jag kunde pussla ihop något slags Jönssonligan-utrustning, säger Jakob Sandberg och skrattar.
Nej, dykning är ingen billig sport, särskilt om man som Jakob Sandberg behöver torrdräkt för att kunna dyka även på vintern. Den utrustning han har nu kostar omkring 20 000 kronor, säger han, men om man nöjer sig med sommardykning i våtdräkt går det att komma undan med ungefär 5 000 kronor.
Dyker vid vrak
Sedan Greklandsresan för två år sedan försöker Jakob Sandberg och dykkamraterna komma ut varannan eller var tredje vecka, året runt. Om de inte åker till Gullmarsfjorden är det mycket möjligt att de tar båten ut till Klåveskär och vraket efter fiskefartyget Marina af Hönö, som sjönk 2006.
– Det är ett av mina favoritställen att dyka på. Den är jättefin, väldigt vackert bevuxen och man kan gå in i både styrhytten, lastrummet och besättningsutrymmena, säger han.
För det krävs dock särskild utbildning i vrakdykning. Men innan du kommit så långt behöver du ditt grundläggande dykcertifikat. Jakob Sandberg rekommenderar att du tar det i Sverige, inte på resan till skimrande, varma hav.
– Det är bättre att lära sig att dyka i dålig sikt och kalla vatten, för då kan man det sedan. Det är svårare att göra tvärtom, säger han.
Kalla vatten, ja. I barndomens mystiska snorkelsjö fanns en klippa som Jakob Sandberg inte vågade dyka vid. Många år senare återvände han med torrdräkt och tuber. Mitt i vintern.
– Jag rodde ut med båt nu i februari och hoppade i. Det var 20 meter rakt ner längs en klippvägg, en massa slam och inte så mycket fiskar. Jättefint!