Lisbeth Persson berättar att Insolvens har många medlemmar som är kvar i skuld sedan krisen på 90-talet. Skuldbergen tenderar dessutom att växa då många tar nya lån för att klara av de höga räntorna och tilläggsavgifterna som kommit till de gamla skulderna. Hon ser hur människor blir straffade hela livet för ekonomiska beslut och misstag som gjorts för 25 år sedan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är bedrövligt att man får lov att ha skulder så länge som vi har det. Vi borde ha som i Finland där skulderna efter 15 år skrivs av, men regeringen säger nej till detta, berättar hon.
Argumentet för att inte anamma Finlands modell är att betalningsmoralen då skulle sjunka hos svenskarna. Ett argument som Lisbeth Persson inte tror på.
– Den försvinner ju inte någon annanstans i världen där man har detta, och man ska komma ihåg att svenskarna har en väldigt hög betalningsmoral. Det är bedrövligt att man ska bli livsstidsstraffad för att man har skulder i Sverige.
"Väldigt skamfyllt"
Människor som befinner sig i skuld mår väldigt dåligt, berättar Lisbeth Persson. Dagens ETC har under veckan som gått försökt komma i kontakt med någon som är överskuldsatt utan resultat, vilket inte förvånar henne.
– Det är väldigt, väldigt skamfyllt att vara skuldsatt. En del av vårt arbete är att få människor att mötas och prata med varandra. De behöver se att de inte är ensamma i den här situationen. 500 000 människor finns idag i Kronofogdens register, och en miljon har ärenden hos inkasso, ändå känner sig folk som om de är ensammast i världen, säger Lisbeth Persson.
Regeringen införde en ny skuldsaneringslag den 1 november förra året. Vad tycker du om den?
– Det var jätteskönt att de genomförde detta. Vi var med som remissinstans, och den här lagen var en sak vi ville få igenom. Vi fick igenom två betalningsfria månader och det var en stor lättnad.
Per Bolund pratar även om att införa ett räntetak för lån...
– Ja, det hade också varit välkommet. I dag har vi en lag om ockerränta, men ingen har prövat var gränsen går. Räntor på 30 procent är inte ovanligt i dag.
På frågan vilken politisk åtgärd som saknas svarar Lisbeth Persson att hon vill reglera inkassobolagens möjlighet att handla med skulder.
– Jag vill ha ett slut på det här med att inkassobolag säljer skulder till varandra. Skulderna växer katastrofalt när de går mellan olika företag. Problemet idag är att man aldrig kommer ner till kapitalskulden för man måste betala av räntor och avgifter, och det här är en viktig del i det.