Operationssjuksköterskan Karin Gabari börjar sin arbetsdag med att duka fram de steriliserade instrumenten. Skalpeller, sågar, skruvar, borrmaskin med mera läggs fram och täcks över innan patienten rullas in. Hon kontrollerar att patienten är tecknad på rätt sida av kroppen och desinficerar området som ska opereras.
Karin Gabari har jobbat för bemanningsföretaget Medcura i drygt tre år. För tillfället arbetar hon på S:t Görans sjukhus och hinner med att assistera läkare under tre, fyra operationer per dag.
– Under själva operationen räcker jag läkaren de rätta instrumenten och kontrollerar att jag får rätt antal tillbaka, säger hon.
”Vill ha makt över tiden”
Dagens sista operation har precis avslutats. En gammal fraktur i ett armbågsben har läkt fel, sågats upp och skruvats ihop på nytt.
Innan Karin Gabari började jobba för Medcura jobbade hon sju år som operationssjuksköterska och tre år som allmänsjuksköterska på Södersjukhuset.
Lönen, de friare arbetstiderna och rörligheten mellan olika arbetsplatser var det som lockade Karin Gabari till bemanningsbranschen.
– Den högre lönen är absolut en faktor, men även makten över mina egna arbetstider. Jag jobbar enbart dagtid, 7.30 till 16.30, och aldrig helger. Hade jag varit anställd på ett sjukhus hade ett sådant schema varit uteslutet, säger hon.
Men att börja hos ett bemanningsföretag direkt som nyexaminerad sjuksköterska skulle aldrig fungera, menar hon.
– Även om det är lite enklare som just operationssjuksköterska. Det är väldigt organiserat och tekniskt, säger Karin Gabari.
Men det finns förstås nackdelar. Hon kan aldrig ha en dålig dag.
– Jag kan inte komma in här, slänga mig i soffan och säga att jag är lite trött i dag. Som inhyrd har jag alltid ögonen på mig, vilket så klart är som det ska. Sjukhuset betalar för en viss tjänst och kvalitet.
”Inte dyrare”
Niclas Cleverling är marknadschef på bemanningsföretaget Medcura och vittnar om ett ökat intresse för branschen från sjuksköterskornas håll. Och Stockholms sjukhus har ett konstant stort behov av inhyrd, självgående personal som kan komma igång omedelbart, berättar han.
– Ofta tillsätter vi en tjänst samma dag. Ibland handlar det om ett kortare vikariat på ett par dagar, men oftast är det längre perioder, säger han.
Att inhyrd personal skulle vara dyrare för sjukhusen menar Niclas Cleverling är en myt.
– Timpriset för en inhyrd sjuksköterska ligger på 320-400 kronor per timme. En kvalificerad övertidstimme för en landstingsanställd sjuksköterska kostar mellan 500-650 kronor. Dessutom ansvarar vi för administrativa avgifter, semester och eventuella sjukskrivningar, säger Niclas Cleverling.
Han tror att misstänksamheten mot bemanningsbranschen är en generationsfråga. Att behovet av fasta anställningar och trygghet mest finns hos 70-talister och äldre.
– Yngre människor värdesätter andra saker, som flexibilitet, självförverkligande och livet vid sidan om jobbet. Bemanningsbranschen är fortfarande ung och under mognad. Jag ser fram emot den utveckling den står inför.
Karin Gabari håller inte riktigt med. Bland sina tidigare kollegor har hon inte märkt av någon rush till bemanningsbranschen.
– Man måste vara en flexibel person, lite rastlös och uppskatta rörligheten. De flesta trivs ju trots allt bäst med tryggheten en fast arbetsplats medför, säger hon.