– Det är en trygghet att vara två. Det blir inte lika personligt när man är två som gör allting, man får lite mer distans till det konstnärliga, säger Erika Lindmark och tillägger att de började med att vika papper i 3 D-former.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Deras första produkt blev en pappersmobil som de fortfarande säljer i sin webbshop.
– Vi hade inte så mycket pengar när vi startade vårt företag och papper var ett billigt material. Man kan göra mycket av papper, poängterar Frida Nilsson.
Lustfyllt och kreativt
I helgen deltog de i Lerums kommuns barnfestival vid Nääs. Där hade de en egen workshop för tredje året i rad och visade både barn och vuxna hur man får till bästa kalashatten med hjälp av papper, sax och lite paljetter.
Papper och sax är ett signum för duon bakom Studio Äppel Päppel. De verktygen har de varit trogna sedan starten. Ledtiden på deras process, där de spånar, är förhållandevis lång. De börjar med att ta fram en moodboard, med ledord, och fotografier för -inspiration samt en färgskala. De har arbetat sig fram till ett unikt arbetssätt där de sitter bredvid varandra och klipper ut former för att sedan bygga ihop motiv. En del av dessa symboler sparar de i en liten skattkista som de sedan återvinner i nya projekt. Det hela är både lustfyllt och kreativt.
– Vi gillar verkligen att skissa analogt med händerna. Det går ganska snabbt i dag. Det gör också att vi kan sitta båda två samtidigt och arbeta med materialet, förklarar Frida Nilsson.
– Det blir som att lägga pussel, utan att veta hur motivet skall se ut i förväg, förklarar Erika Lindmark och tillägger att de fotograferar själva processen under gång och slutför det hela med att lägga in det i datorn för eventuella förstoringar.
Håller i alla bitar
Arbetssättet använde de när de skulle ta fram motiv till att göra en väggmålning på ett företag i Göteborg. Där klippte de siluetter av flera kända byggnader som Feskekörka, Skansen Kronan och Älvsborgsbron, som de sedan vävde ihop till en stor väggmålning. Samma kreativa skissteknik med hjälp av papper använde de nyligen när de tog fram en tapet med sju olika motiv, till lika många uppgångar i ett nyrenoverat bostadsområde i Västra Frölunda. Där hittade de emaljutsmyckningar av Stig Lindberg som fick bli en finger-visning i den färgskala från 60-talet som de sedan använde.
Nyligen tog de fram tre olika mobilskal för en annan firma. Plus en barnservis i pastellfärger med hungriga djur på. Under det gångna året har de även arbetat en del med olika logotyper för småföretagare.
– Vår styrka är vårt täta sam-arbete och att vi är bra på att lyssna in andra, och anpassa oss och ta in den egna konstnärliga i arbetet. Jag tror att det blir bättre med fyra ögon. Till slut blir det en mix som gör att man inte vet vem som gjorde vad riktigt, säger Frida Nilsson som tillstår att de inte alltid är överens, men då är det bara att tala för sin sak.
Samarbetet dem emellan är som en enda lång turtagning likt ett pågående maratonsamtal. De bollar och pratar sig fram till samtliga beslut, oavsett om det är produkter eller marknads-föring. Dessutom håller de i alla bitar själva.
– Erika är bättre på att fotografera än jag medan jag oftare brukar stajla våra produktbilder, innan vi lägger ut dem på Instagram eller Facebook, förklarar Frida Nilsson.
Har varsin verksamhet
Även om fördelarna är många så finns det nackdelar att vara två i varje steg i arbetsprocessen. Betalningen skall delas på två och ibland måste man kompromissa. Både Erika och Frida har en egen verksamhet vid sidan av där de formger produkter som de sedan säljer i varsin webbshop. Erika Lindmark som härstammar från Norrland är inspirerad av naturen därifrån och har bland annat gjort skärbrädor och brickor, medan Frida Nilsson gärna sitter med penna och pensel för att leka fram kort och affischer.
– Det bästa är ändå att vi möts på jobbet varje dag klockan nio. Det blir disciplinerat och det känns tryggt, säger Frida Nilsson.
– Det var tufft i början, men det går uppåt och framåt för oss, konstaterar Erika Lindmark, som tror att de kommer att fortsätta att vara papperstrogna i sin verksamhet även i framtiden.
Nästa steg på trappan är att arbeta fram en portfolio med idéer till utsmyckningar, tapeter, mattor, porslin och dylikt, direkt till producenter, för att slippa hålla i hela kedjan själv. Allt för att behålla kreativiteten och leklusten.