Bostadsprognoser har visat att platserna kommer fyllas upp men enligt kommunen tar det för lång tid, bland annat för att coronapandemin saktat ner bostadsbygget. Beslutet påverkas också av att Internationella engelska skolan som öppnar nästa sommar, ett par hundra meter från Skytteholmsskolan, lär locka elever dit.
Cecilia Lundqvist är mamma till ett barn som börjar mellanstadiet i höst och ett barn som börjar högstadiet.
– Båda reagerade med bestörtning, det kom från ingenstans. Det är en stor grej framför allt för de större barnen som förberett att gå upp till sjuan, man är i en ganska känslig ålder då. Nu splittras de och får flytta till en ny skola. Även vi som föräldrar var helt oförberedda – vi fick informationen samma förmiddag som barnen informerades på skolan. Vi har placerat våra barn här medvetet. En välfungerande kommunal skola borde vara ett grundfundament.
Kortsiktig planering
Att beslutet om flytten görs på grund av friskolan, men innan man vet hur många elever som faktiskt kommer gå över, är upprörande, tycker Cecilia Lundqvist.
– Att stå i kö är inte synonymt med att tacka ja till en plats. Man river upp ungarna, drar ner skolplatser och vad händer när vi är genom pandemin, flyttar man tillbaka barnen då? Eller öppnar vi för ytterligare en nyetablering av en friskola? Jag upplever kortsiktighet i beslutsfattandet om skolfrågan.
Katarina Gröndahl är förälder till ett barn som går i tredje klass på Skytteholmsskolan och funderar nu över sina valmöjligheter.
– Vi bor nära och har aktivt valt Skytteholmsskolan. Vi vill att barnen ska gå i en bra kommunal skola. Det finns även en trygghet att ha båda barnen i samma skola. Jag tror personligen att mitt barn som går i trean kommer klara av det, klart han blir ledsen och vill gå med sina klasskompisar, det finns inga garantier för att de får hänga ihop nu. Men jag funderar också på mitt andra barn, ska han börja i Skytteholm eller ska jag försöka få in honom på Råsunda från början?
Nu försöker Katarina Gröndahl säkra upp alternativen.
– Jag har inte haft Internationella engelska skolan som alternativ innan, men ställde mitt barn i kö i någon slags panik. Han säger själv att han vill gå på Engelska skolan, det är tre barn i hans klass som sökt dit och berättat att det finns tv och café där.
Lokalerna sägs upp
Enligt skolkommunalrådet Marianne Damström Gereben (L) i Solna stad visste man om att Internationella engelska skolan skulle etablera sig och påverka den kommunala skolan redan när skolförsörjningsplanen gjordes 2019.
– Men vi kan aldrig i förväg veta hur många Solnaelever som söker sig dit och som erbjuds plats. Det vi har fått veta nu är att ungefär hälften av platserna på Internationella engelska skolan som börjar nästa år kommer erbjudas till elever boende i Solna.
Enligt Damström Gereben kommer lokalerna som inte används att sägas upp. Hon vet ännu inte hur förvaltningen kommer lösa personalfrågan men vill att eleverna ska ha tillgång till behöriga lärare. Hon säger att hon har förståelse för oroliga föräldrar och barn.
– Därför görs nu också riskbedömning och barnkonsekvensanalys på respektive skolor, tillsammans med eleverna, säger hon.
Råsunda centralskola har redan trångt i sina lokaler, kan flytten innebära ett högre tryck?
– I själva skolan kan det säkert vara så men enligt de tjänstemän som tittat på det ska det finnas plats. Det är väl förberett av förvaltningen som tittar på hur skolförsörjningen ser ut.
Kan inte färre elever i ett klassrum leda till ett bättre skolresultat?
– För vissa elever kan det vara så, för yngre barn i alla fall, men ju äldre man blir, desto bättre är det med en större grupp som har fler kompiskonstellationer du kan ingå i. Många klasser delar också in elever i mindre grupper.
Kommer ni fortsätta att välkomna friskolor i Solna trots vetskapen om att kommunala skolor läggs ner som en konsekvens?
– Vi lägger inte ner kommunala skolor, vi omfördelar. Vi kan inte stoppa en etablering av friskolor, det ska väldigt mycket till innan en kommun kan göra det, men Internationella engelska skolan är också en attraktiv skolaktör hos vårdnadshavare och elever.
Hur mycket sparar kommunen på den här omfördelningen?
– Förändringen handlar inte om att göra en besparing, det handlar om att vi hellre lägger resurser på undervisning istället för på tomma skolplatser. Tomma skolplatser kostar pengar genom de overheadkostnader en skola har och för de lokaler som inte nyttjas.
”En konkurrent – inte ett komplement”
Marcus Larsson är lärare och driver tankesmedjan Balans. Han framhäver att det inte går att jämföra skolelever med butiker där utbud och efterfrågan styr.
– Jag har följt alla nybildningar av Internationella Engelska skolan och det är samma diskussioner överallt. Det är ett visst antal barn i en kommun, antingen flyttar det in fler barn eller så får kommunen stänga skolor. Det är ingen svår matematik, men man säger inte det när man lanserar att man ska ta in friskolor, det kommer som en konsekvens, säger Marcus Larsson.
Etableringsstöd
Flera skolor runt om i landet har haft samma problem som de kommunala skolorna i Solna. I Värmdö har man samlats i ett stort föräldrauppror för att rädda flera kommunala skolor och förskolor som hotas av nedläggning, samtidigt som Internationella Engelska Skolan ska etableras där nästa sommar. Värmdö kommun erbjuder dessutom fem miljoner i etableringsstöd till privata förskolor och skolor som vill öppna i kommunen.
– I Östersund öppnade IES, där kommer minst en kommunal skola läggas ner. Likaså i Härryda. Läser man handlingar i Botkyrka där Jensen öppnade i somras ser man att man har ett överskott av platser och kommer behöva lägga ner en skola. Överallt står det, man säger att det här kommer innebära komplement men konsekvensen är att man lägger ner, då är det en konkurrent och inte ett komplement.
Men när kommunala skolor läggs ner visar både föräldrar och lärare ofta missnöje.
– Vad gör de då? Jo man söker till privata alternativ. Det blir som en kedjereaktion. I Huddinge kommun valde man nyligen att lägga ner den kommunala hemtjänsten och i samma kommun ska Internationella Engelska Skolan nu starta sin tredje skola.