– Det är ett jätteproblem. Maten har stor miljöpåverkan. Globalt slängs en tredjedel av all mat i livsmedelkedjan, den största delen av svinnet står hushållen för. I Sverige handlar det om 45 kilo ätbar mat per person och år, säger Ingela Dahlin, rådgivare på Livsmedelsverket.
Det ser likadant ut i de andra nordiska länderna. Därför pågår just nu ett samnordiskt projekt som syftar till att minska matsvinnet. En av projektets delrapporter presenterades nyligen. Där föreslås bland annat gemensamma nordiska regler för kyltemperaturer i butik, att märkningen ”sista förbrukningsdag” bara används för särskilda risklivsmedel samt att informationen till konsumenter om hur länge maten egentligen håller måste bli bättre.
– Konsumenterna behöver mer vägledning om hur hållbarheten påverkas när förpackningen är öppnad. Vi vill att tillverkarna beskriver det på förpackningarna, säger Ingela Dahlin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Halverat matsvinn till 2030
Det finns många tips som får maten att hålla längre. Till exempel kan den öppnade burkpeston förvaras längre med lite extra olja på toppen, och morötter som börjar se ledsna ut får tillbaka spänsten om de läggs en stund i kallt vatten i kylskåpet.
– Frukt och grönt hör till det som vi oftast slänger, tillsammans med mjölkprodukter och bröd, säger Ingela Dahlin.
Livsmedelsproduktionen står för 20–25 procent av vår klimatpåverkan och orsakar runt hälften av den totala övergödningen. Bekämpningsmedel innebär också en påfrestning på miljön. Därför har de flesta av jordens länder, inom ramen för FN:s globala utvecklingsmål, kommit överens om att halvera matsvinnet. Målet ska vara nått till 2030.
– Om vi lärde oss att minska matsvinnet skulle matproduktionen kunna minska. Somliga tror att handlarna skulle drabbas om folk köper minde mat, men undersökningar från Storbritannien visar att människor då istället lägger mer pengar på kvalitetsvaror, säger Ingela Dahlin.
Dela maten via mobilen
Trenden mot matsvinnet pågår på alla nivåer. I juni introducerades den nya mobil-appen Olio i Sverige. Via gratisappen kan överbliven mat hitta en ny ägare. Det kan vara allt från en klase vindruvor eller en liter mjölk till en hembakt kaka som riskerar att hamna i soporna. Idén är enkel. Du tar en bild på maten, lägger upp den på appen och vips kan en granne komma förbi och hämta den.
– Vår vision är 100-tals miljoner matdelande nätverk över hela världen. Hälften av allt globalt matsvinn sker i hushållen, jämfört med 2 procent i butiken. Det betyder samtidigt att hushållen kan utgöra halva lösningen, säger Tessa Cook som grundat appen tillsammans med Saasha Celestial-One.
Båda har en bakgrund inom bank- och finanssektorn, men ville starta något som kunde bidra till ett bättre samhälle. Sedan lanseringen i London i slutet på förra året har över 125 000 matvaror bytt ägare. I dag finns appen i 38 länder.
– Mottagandet i Sverige har varit storartat, det är ett land som omhuldar både hållbarhet och teknik. I dag har vi fler användare i Sverige än i USA, säger Tessa Cook.
l Lita på dina sinnen – titta, lukta, smaka. Verkar maten OK så är den OK. Livsmedel som förvaras kallt håller ofta betydligt längre än bäst före-datum.
Förvara maten rätt. Citrusfrukter i kylskåp, omogen avokado i rumstemperatur, gurka i plastpåse i kylen och mindre känsliga varor i kylskåpsdörren ... Varje livsmedel har sin egen optimala placering. Håll temperaturen i kylskåpet runt 4-5°C så förlängs hållbarheten.
Grönsaker hör till de livsmedel som oftast hamnar i soptunnan. Har något blivit sladdrigt så prova att lägga den i vatten eller i en plastpåse i kylskåpet. Då blir grönsakerna som nya inom ett par timmar. Eller skär ner dem i en gryta.
Förvara gärna frukt och grönsaker åtskilda från varandra för att förhindra smitta av jordbakterier och för snabb mognad. Äpplen tillhör exempelvis de frukter som avger mest etylengas, vilken gör att andra matvaror snabbare blir dåliga.
I kylskåp utan ventilerad kylning är temperaturen högst på de översta hyllorna och lägst i botten. Förvara då frukt, grönsaker, smör och ost överst och kött, fisk, matrester och mjölk längst ner. Ägg håller i månader längre än bäst före datum om de förvaras i kylskåp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Håll koll på vad som finns i kylskåpet och skafferiet och handla inte hem mer än det finns munnar att mätta. Tänk till innan du nappar på erbjudanden om tre för två, gör matlådor på resterna eller ”restbuffé” någon dag i veckan. Använd frysen!
Dela med dig av det som ändå riskerar att hamna i soptunnan. På Facebook finns många matdelningsinitiativ, nya appen Olio är en annan väg och det du inte behöver kanske en vän eller närmsta granne kan ha glädje av.