Från ärtodlarnas sida är besvikelsen stor. Där pekar man inte bara ut de ansvariga för Findus utan också konsumenterna som en orsak till det som håller på att hända. Findus hade för en del år sedan 70 procent av den svenska marknaden. Men efter hand som billigare ärtor från andra odlarländer kom in i de svenska livsmedelsbutikerna, så dalade köpsiffran för de svenskproducerade ärtorna. Som lägst har Findus andel legat på under 50 procent av marknaden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är många ton ärtor som ligger bakom den siffran, säger Kjell Svegerup, ordförande för Findus odlarförening.
För de odlare som har kontrakt med Findus handlar det inte bara om ärtor. Många odlar dessutom andra grönsaker som morötter, palsternackor, dill och persilja, som livsmedelsjätten har köpt och förädlat.
”Ren kapitalförstöring”
Det som ligger bakom LRF:s engagemang är framför allt ärtodlarna och den produkt de för fram. Sverige är ett av de länder i Europa som importerar störst del av den mat som konsumeras, där hälften av det som äts i landet kommer utifrån. Ärtan är i det sammanhanget ett undantag då det tvärtom är en svensk produkt som också går på export, där Italien och Tyskland är de största mottagarländerna.
– Att lägga ner ärtodlingen nu är ren kapitalförstöring, då det ligger en lång tids utvecklingsarbete bakom. Det kommer dessutom att innebära att den produkt som kommer ut på marknaden kommer att bli sämre, då ärtorna från Sverige håller hög klass och odlas med klimatsmart teknik, säger Åsa Odell.
”Findus har misslyckats”
Kjell Svegerup odlar ärtor på omkring tio procent av sin mark utanför Landskrona. Ärtan är speciell som gröda eftersom man som mest kan odla den vart åttonde år på samma plats.
– Det ger en bra växelverkan att ha den som en del av grödorna, säger han.
Skåne har ett perfekt klimat för den lilla gröna runda grönsaken. Bakom de ärtor som har kommit ut på marknaden via Findus kanaler ligger mycket utvecklingsarbete, som har gett skördar av mycket hög kvalitet.
– Om inte jordarna testas regelbundet så finns det risk för svampangrepp som gör att ärtorna på ett fält mognar i ojämn takt. Då får man hårda och mjuka ärtor i samma skörd, vilket är svårt att sedan sortera upp, säger Kjell Svegerup.
Att de svenska konsumenterna valde bort den svenska ärtan för billigare importerade sorter tror han beror på okunskap.
– Findus har misslyckats med att föra ut vilken kvalitetsskillnad det är. För oss som varje år testar ärtor som andra testar vin är det uppenbart. Efter att ha smakat på de svenska ärtorna så är de importerade inte något vin du hade valt att dricka, säger han.
Ett bristande politiskt intresse
När beskedet om nedläggningen kom så bildade LRF en grupp som ska ta tillvara odlarnas intressen. I gruppen finns både odlare, tjänstemän och förtroendevalda med.
Som ansvarig för den grupp som arbetar för att tillvarata odlarnas intressen har Åsa Odell hopp om att verksamheten ska överleva, på ett eller annat sätt.
– Det tycks finnas någon form av öppning. Men om det handlar om att ägarna kan tänka sig att sälja eller om det handlar om odling med vissa villkor eller i mindre skala är det för tidigt att säga.
Produktionen av inhemsk mat har gått ner i Sverige under tiden landet har varit med i EU. Enligt Åsa Odell är ett bristande politiskt intresse en av orsakerna.
– Svenska producenter har inte klarat konkurrensen och från politiskt håll har det inte setts som så viktigt att maten vi äter också framställs här, säger hon.