Landstingsfullmäktige har beslutat att region Jönköpings län ska bildas. Visst låter det spännande? Eller kanske inte? SmF reder ut varför den nya regionsbildningen är viktig för dig.
På tisdagen röstade ett enigt landstingsfullmäktige ja till att region Jönköpings län ska bildas.
I korthet: Landstinget och Regionförbundet avvecklas och ersätts av regionen, med start 1 januari 2015. Samtidigt ska ett direktvalt regionfullmäktige, med 81 ledamöter, införas. Ett historiskt beslut, menar man. Ulf Fransson är sekreterare i Regionbildningskommittén som tagit fram förslaget:
– Ja, man samlar alla regionpolitiska frågor i ett organ. Istället för flera organisationer som fattar beslut i samma frågor kommer en organisation göra det.
Vad ska regionen besluta om?
– Alltifrån arbetsmarknadsfrågor, stöd till näringsliv, infrastruktur och kommunikation. Och naturligtvis hälso- och sjukvårdsfrågor.
Hur kommer invånarna att märka av den nya organisationen?
– För alla som på något sätt är engagerade i dessa frågor blir det mycket enklare, eftersom det blir en enda organisation. För den enskilde medborgaren är det svårare att förklara fördelarna, men det blir ju direktval till regionfullmäktige. Då kan man välja det parti som företräder ens intressen.
Vad är skillnaden mot landstingsvalet?
– Landstinget har ju inte ägt vissa frågor, exempelvis arbetsmarknad, infrastruktur och näringsliv. Det har legat på Regionförbundet, som tillsatts genom indirekta val. Nu kommer allt ligga på regionen.
Det har varit mycket debatt om namnet, varför?
– Vissa har velat ha med Småland i namnet, på grund av att det är ett starkt varumärke. Men det finns ju två västgötakommuner – Habo och Mullsjö – som inte velat ha med Småland. Några är nöjda, några inte.
Två organisationer blir en – sparas det pengar?
– Kommittén har förutsatt det inte kommer att kosta mer än idag. Men att man ska spara pengar på detta vill inte kommittén lova.
Valet till regionfullmäktige kommer att hållas nästa år, samtidigt som kommun- och riksdagsvalet
– Ja, men sannolikt kommer det att som vanligt stå landstingsvalet på valsedeln, på grund av nuvarande lagstiftning. Vallagstiftningen gäller ju hela landet. Det kommer att förvirra lite, det har skrivits till regering i denna fråga men ännu har inget skett.