BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har valt ordet stadsbruk för den här typen av verksamhet. Stadsbruk är det ord som bildas om man slår samman stadsodlare och lantbruk, och säger en del om vad det handlar om, säger Lena Friblick från företaget Xenofilia som är initiativtagare till inkubatorn Stadsbruk.
En inkubator fungerar som ett drivhus för företagare, som får professionellt stöd och hjälp med att utveckla sin verksamhet. Inkubatorn Stadsbruk i Malmö, som också tar emot odlare från Göteborg och Växjö, har fått 6,5 miljoner kronor från Vinnova för att utveckla stadsodlingen kommersiellt.
– Genom inkubatorn får de hjälp med kunskap och att räkna på det de gör. Odlarna kan också lära sig av varandra, säger Cyrille Gaubert, som är projektledare för inkubatorn.
Stadsodlingar av olika slag har sedan ett antal år tillbaka slagit ut på många håll, både i Malmö och andra städer. Det som nu sker i Malmö med den nya inkubatorn är att stötta de odlare som också vill kunna sälja och vidareutveckla sina produkter.
– Genom att odla i staden så bidrar man till den ekologiska hållbarheten. Med inkubatorn vill vi också få ekonomisk hållbarhet i det, säger Lena Friblick.
Bidrar till ökad hållbarhet
En av de odlare som är med är Buddha Browett, som driver företaget Los Perros tillsammans med sin fru. Paret odlar mer än 150 olika grödor på en åker intill Västra Skrävlinge kyrka. Åkern var till för bara något år sedan täckt av gräs, när medarbetarna i Xenofilia fick syn på det och kontaktade stadskontoret, för att höra vad marken var tänkt till. Svaret blev att den skulle bebyggas, men inte än på flera år.
– Det enda platsen användes till då var att någon promenerade med sin hund där. Vi frågade om det inte var bättre att använda marken till odling, säger Lena Friblick, som har varit med om att hitta fler outnyttjade men odlingsbara tomter inne i staden.
Paret som driver företaget Los Perros säljer sina grönsaker och kryddor till flera av Malmös mest högprofilerade restauranger, som Bloom in the park och Lyran. Sedan den nya saluhallen drog igång har de ett samarbete även med dem.
För Buddha Browett känns det bra att bidra till en vettig livsmedelsproduktion, samtidigt som han har ett jobb på cykelavstånd från hemmet.
– Jag kan cykla hem för att äta lunch, samtidigt som jag sysslar med något som bidrar till ökad hållbarhet, säger han.
Som grannar på åkern intill Västra Skrävlinge har han Blomkålskollektivet, som består av sju personer som har mötts genom sina studier vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Blomkålskollektivets växtbäddar löper inte rakt som de övriga odlarnas, utan har en mer slingrande form.
– Vi har inte ritat upp dem med linjal på papper utan skapar direkt på plats genom att dra upp linjerna med snören. Tanken är att vi ska försöka tar mer hänsyn till hur jorden är beskaffad och hur vattnet transporterar sig, berättar Ebba Wilhelmsson.
Hon har vuxit upp med lantbruk och vill med sitt arbete bidra till en hållbar matproduktion, samtidigt som hon själv får ett yrke som får henne att må bra. För Anton Castenberg, som också är medlem i kollektivet, startade växtintresset för bara tre år sedan när han mötte odlare under en resa.
– Jag kom sedan hem och var sugen på att börja plugga, och hittade av en slump utbildningen på SLU, säger han.
Satsar helhjärtat på en sak
Blomkålskollektivet har över 200 bäddar där de odlar både grönsaker, blommor och ätbara blommor. De odlar mycket – men faktiskt inte blomkål.
– Nej, namnet kom till som en ordlek, som bygger på att vi odlar blommor och kål, säger Anton Castenberg.
– Men vi får kanske börja med blomkål nästa år? Så att vi lever upp till vårt namn, kommenterar Ebba Wilhelmsson.
För Isolde Broekman, som har haft företaget Happy onion i gång i ett par år, har stödet från inkubatorn lett till att hon nu vågat säga upp sitt andra arbete.
– Vi har tidigare provat lite olika saker. Nu har vi lärt oss att bli tydligare med vad vi vill och att satsa helhjärtat på en sak, säger hon.
För Happy onions del landade företagsanalysen i att de nu driver företaget som ett andelsjordbruk.