BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Tack och lov fick jag en bra handledare som hjälpte mig att ta reda på vad jag faktiskt ville göra. Odling och trädgård har alltid varit ett av mina intressen och vi kom fram till att vuxenutbildningen i trädgård på Hvilan utbildning kunde passa mig. Tyvärr kom jag inte in – jag hade för höga betyg (!) – så det var ingen rolig sommar. Men så ringde de. Jag hade fått en reservplats. Då kände jag mig som fem år igen, jag var den lyckligaste på jorden.
Parallellt med utbildningen på Hvilan gjorde Linnéa Dickson praktik och jobbade dessutom extra som helgansvarig i Slottsträdgårdens plantskola.Efter utbildningen på Hvilan läste hon vidare på Alnarp.
– Jag visste inte ens att Alnarp fanns innan syon rekommenderade att jag sökte in. Och det var trädgårdsingenjör jag ville bli. Trädgårdsingenjör verkade så kreativt och roligt, en blandning av design och växtkunskap som var precis vad jag ville lära mig.
Blev utbränd och hittade drömjobbet
Samtidigt som hon studerade fortsatte hon att jobba i Pildammsparken, nu som arbetsledare och förman.
– Det var hårt, jag slet som ett djur.
En rad händelser ledde till en period av utbrändhet.
– Som tur var hade jag drivit eget trädgårdsföretag, tackat ja till alla jobb jag kunde få inom trädgård och lärt känna en massa människor som kunde rekommendera mig vidare när jag var redo.
En av personerna Linnéa Dickson lärde känna var John Taylor, som hade byggt upp och drivit Slottsträdgården sedan starten tillsammans med den ideella föreningen Slottsträdgårdens vänner.
– John hade kämpat länge för att Malmö stad skulle skapa ännu en trädgårdsmästartjänst och till slut blev det verklighet. Den tjänsten sökte jag – och fick – och det här är verkligen mitt drömjobb.
”Många söker sig hit efter utbrändhet”
För Linnéa Dickson är det något speciellt med trädgårdsarbete.
– Många söker sig faktiskt hit efter just utbrändhet, eller efter att ha haft arbete i helt andra branscher. Det har förstås inte forskats färdigt på området men de senaste rönen visar att belöningssystemet går igång när du sätter fingrarna i jord, så att hjärnan skickar signaler att du är lycklig.
Sedan är det förstås väldigt stressigt, särskilt i perioder.
– Allt händer på samma gång, allt du funderat ut under vintern ska bli verkligt, alla frön ska sås och det mesta växer samtidigt. Missar du att vattna så dör de eller så är det kört den säsongen. Det handlar ju om levande saker så man vill ju ta hand om dem.
En annan utmaning är att arbetet är väderberoende.
– Våren 2015 var det snorkallt och vi kunde inte göra någonting i den takt vi tänkt oss. I år var det först jättevarmt för att plötsligt slå om och bli för kallt. Så det kan vara en stor stressfaktor – men samtidigt får man energi av att jobba med växter. Det gäller att inte tänka på allt man inte har hunnit göra för det är alltid mer som ska göras. Det skulle aldrig fungera utan alla trädgårdsstudenter från Frankrike och Sverige, utan insatser från långtidsarbetslösa, sjukskrivna, praktikanter och frivilliga, säger Linnéa Dickson.
Vill utveckla Slottsträdgården
Om fem år hoppas Linnéa Dickson att Slottsträdgården har blivit ännu mer av en besöksanläggning.
– I dag är besöksanläggningarna Folkets park, Kalkbrottet, utegymmen, Beijers park och Skate Malmö och på alla sådana områden har vi dragit igång stadsodling och andra gratisaktiviteter för allmänheten. Det skulle jag gärna vilja att vi kunde erbjuda ännu mer av, med fler föreläsningar och workshopar, och ha ett ännu större samarbete med Slottsträdgårdens vänner och med kaféet.
Själv hoppas hon att hon är kvar – och kanske att hon har möjlighet att fokusera lite mindre på handledning och lite mer på trädgårdsdesignen. I dag är det 85 procent av hennes heltidstjänst som utgörs av handledningstid till framför allt praktikanter.
– Det är en balansgång att hinna med all detaljerad skötsel här men jag har ju fått väldigt stor hjälp av min egen praktik så jag tycker det är viktigt att ge tillbaka.
Det börjar regna och Linnéa Dickson har inte tid för ETC längre.
– Gräset slutar inte växa bara för att köksträdgården måste blir färdig, säger hon.