– Enkäten är viktig för att vi för första gången ska få in den födande kvinnans röst i utvecklingen och planeringen av vården, säger Olof Stephansson, överläkare och forskare i obstetrik och ansvarig för Graviditetsregistret.
Regeringen har tillsatt extra pengar till kvinnosjukvården, vilket bland annat gått till 250 nya utbildningsplatser för barnmorskor. Enligt Mia Ahlberg, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, så är det bra på sikt. Men hon betonar att det tar lång tid att få fram en bra barnmorska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vad man ofta missar när man pratar om barnmorskor är att det i hög grad är ett hantverksyrke. Det tar lång tid att utveckla det rätta handlaget. De erfarna barnmorskorna är därför oerhört värdefulla.
Nyblivna mödrar får frågor
För första gången någonsin pågår också en samlad och strukturerad insamling av data från allt som rör svensk förlossningsvård. Graviditetsregistret startade år 2013 och innehåller uppgifter från förlossningsdiagnostiken, mödrahälsovården och förlossningsvården. Till det kommer det under året att göras en enkätundersökning som kommer att gå ut till alla blivande och nyblivna mödrar i landet.
– Vi börjar med en pilotstudie i Örebro, Halland och Skåne under våren. Efter att ha analyserat de svaren kommer vi i höst att genomföra en studie som rör hela landet, säger Olof Stephansson.
Enkäten består i tre delar där kvinnor får svara på frågor om vård och hälsotillstånd under graviditeten, några veckor efter förlossningen och till sist ett år efter barnets födelse.
Olof Stephansson tror på en utveckling som går mot fler förlossningar med färre medicinska insatser.
– För dem som inte har några komplikationer är det självklart bäst om de får föda på naturligt sätt. Där ska vi helst inte gå in med åtgärder som ryggmärgsbedövning bara för att vi kan, säger han.
Akutsjukhus nära
Vad Olof Stephansson ser som möjligt är en uppdelning där man under graviditeten sållar ut dem som ser ut att inte tillhöra någon riksgrupp och som inte behöver föda på ett sjukhus. Men för att behålla den höga säkerhet som i dag finns inom svensk förlossningsvård så betonar han att även naturliga förlossningar bör göras under former där det går att ingripa.
– Det går inte att med säkerhet avgöra under graviditeten vilka kvinnor det är som riskerar att plötsligt drabbas av komplikationer. Om en födande kvinnor plötsligt drabbas av en blödning där hon förlorar fem liter blod, så måste det gå att snabbt föra henne till ett akutsjukhus, säger han.