350 000 svenskar lider av det. Men ytterligare 70 000 kan ha det, utan att känna till det. Det handlar om den dolda folksjukdomen diabetes, som den 14 november uppmärksammas särskilt under Världsdiabetesdagen.
I Jönköpings län lider ungefär 12 000 personer av diabetes. På många håll i världen, exempelvis USA, ökar antalet fall dramatiskt. En av orsakerna är att allt fler amerikaner lider av övervikt och fetma. Även i Sverige ökar antalet överviktiga, men här går utvecklingen inte hand i hand med antalet invånare som drabbas av diabetes. Övervikt är visserligen ofta den utlösande faktorn för framförallt typ-2-diabetes.
– Men ärftlighet är också en viktig faktor, säger Anders Tengblad, distriktsläkare och diabetesforskare, som tjänstgör på Rosenhälsan i Huskvarna.
Många vet inte
Har man diabetes i släkten bör man alltså passa på att kolla blodsockret när man går till doktorn. Upptäcks sjukdomen tidigt minskar nämligen risken för komplikationer, som cirkulationsproblem med skador på ögonen, njurarna och fötterna som följd.
– Den som har diabetes har också en förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke, säger Anders Tengblad. En hjärtinfarkt kan komma tidigt hos den här gruppen.
Den som har diabetes typ 1 märker ofta detta tydligt. Eftersom bukspottkörteln i detta fall inte producerar något insulin blir symptomen ofta dramatiska. Den som drabbas av diabetes typ 2 har däremot ofta svårt att till en början tolka symptomen. Det är ett av skälen till att den allt oftare betecknas som en dold folksjukdom.
– Man kan känna sig trött, bli törstigare än vanligt och kissa mer, säger Anders Tengblad. Man kan också bli känsligare för exempelvis svampinfektioner.
Eftersom bukspottkörteln vid typ-2-diabetes ofta fortsätter att producera det blodsockerreglerande hormonet insulin, medan kroppen samtidigt utvecklar vad man kallar insulinresistens, kan det vara svårt att själv dra några säkra slutsatser om man misstänker att man drabbats. Så många som 10-20 procent av diabetikerna vet därför inte om att de är sjuka.
– Går man ut och screenar hittar man ofta ganska många som har diabetes utan att veta om det, säger Anders Tengblad.
Förr var diabetes typ 2 en sjukdom som oftast drabbade äldre. Men nu insjuknar allt fler i yngre år. En grupp som utmärkt sig den senaste tiden är invandrare från Mellanöstern, som oftare än andra tycks insjukna i 40-årsåldern.
Rekommenderar Medelhavsdieten
Den som får typ-1-diabetes måste tillföra kroppen insulin med sprutor. Men för den som löper risk att drabbas eller som just fått diagnosen diabetes typ 2, finns mycket att göra som förbättrar prognosen och som i vissa fall till och med kan bota sjukdomen.
– Motion ger ökad känslighet för kroppens eget insulin, säger Anders Tengblad. Är man överviktig bör man också ändra sina kostvanor, så att man minskar i vikt.
– Ofta behövs inte mer än ungefär fem procents viktnedgång för att det ska få effekt. Av de dieter vi studerat har den så kallade Medelhavsdieten, med mycket frukt och grönsaker, visat sig vara den mest effektiva. Men vad som ger bäst resultat är individuellt. Dieter som innebär att man minskar sitt intag av kolhydrater har visat sig vara de lättaste att få folk att ta till sig, men hur man gör är inte det viktigaste – det viktigaste är att man går ner i vikt.