– I början blev jag lite rädd. Var det här det ”sista rycket” innan allt försvann? Gud vad hemskt i så fall.
Stina Sundling, som i dag är 56 år, hade nyligen genomgått en skilsmässa och var singel för första gången sedan 80-talet. Barnen var även de stora – en hade flyttat hemifrån och den andra bodde hos pappan varannan vecka. Plötsligt fanns tiden att prioritera sig själv och sina egna behov.
– Jag tyckte att ”fan vad kul det ska bli”. Det sista jag ville vara att gå in i en relation, säger hon.
– Med åldern hade jag även insett att jag var dödlig. Hur mycket liv hade jag kvar egentligen? Det var bara att göra det bästa av situationen.
Sexlivet blomstrar
I en krönika i SvD myntar Elin Af Klintberg begreppet ”den andra kåtvågen” som hon beskriver är något som händer med medelålders kvinnor. Plötsligt ser hon hur flera väninnor runt omkring henne – efter många, många år med småbarn och monogama relationer – i stället nu dejtar betydligt yngre män där sexlivet blomstrar:
”Efter år, ja ibland ett helt decennium, av torftigt sexliv väcks nu en hunger som saknar motstycke.”
Och hur är det egentligen – kan det finnas en biologisk förklaring bakom kvinnornas återfunna lust?
I krönikan hänvisar Elin Af Klintberg till en amerikansk hypotes om att kvinnors sexlust ökar i takt med att de har svårare att fortplanta sig – och därför måste ”arbeta hårdare” för att bli gravida. En annan förklaring sägs ha att göra med nivåerna av testosteron, då östrogen-depåerna minskar med åldern.
Men enligt Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, inträffar inget ”magiskt” efter att en kvinna har passerat 40-strecket.
– Att östrogenmängden minskar gör dig inte kåtare. Det finns inte heller en hormonell påverkan, men däremot kan jag tänka mig att det finns psykologiska orsaker bakom. Är du mentalt öppen funkar sexlivet även bättre fysiskt. Du kan aldrig särskilja kropp och psyke, utan det är något som alltid hänger ihop och samspelar med varandra, säger hon, och tillägger:
– I 30-årsåldern är många upptagna av familj och småbarn. Men när man blir äldre kan många i stället börja orientera sig utåt igen. Man kanske skiljer sig – vilket också kan vara en boost i sexlivet.
Upptäcker sexualiteten på nytt
I sin autofiktiva debutroman ”Söker du här?” skriver Stina Sundling om den nyskilda kvinnan Stilla, hennes alterego, som upptäcker dejtinglivet och sin egen sexualitet på nytt.
– Efter att ha pratat med vänner om mina erfarenheter insåg jag att det behövdes skildras i en bok. Vi pratar nästan aldrig om äldre kvinnors sexualitet.
Stilla har inte dejtat sedan sent 1980-tal och oron kommer snart krypande. Hur gör man nu för tiden och minns hon ens hur det är att vara med en ny man för första gången? Hon har ju inte heller direkt en tjugoårings kropp längre. Ändå beslutar hon sig för att våga ta steget och laddar hem alla dejtingappar hon kan hitta och börjar sitt sökande.
– I sitt avslutade äktenskap har hon varit utan sex i flera år, något hon inte direkt har gråtit över. Men i samband med sitt singelskap har hon även skaffat en PT, börjat träna mycket och gått ner i vikt. Plötsligt får hon även en stor lust. Hon vill absolut inte in i ett nytt förhållande – hon vill ha sex.
Till en början letar Stilla efter relationer med män i sin egen ålder, men de hon träffar upplever hon som ”trötta och tråkiga”. Däremot märker hon snart att hon får mycket uppmärksamhet från yngre män.
Stina Sundling berättar att hon själv blev väldigt chockad över den mängd unga män som visade intresse för henne som singel.
– Men att män intresserar sig av betydligt äldre kvinnor händer hela tiden. Det pratas bara inte om. Jag upplever att de flesta bara vill ha sex, men en del letar även efter ett seriöst förhållande.
”Kändes bra för egot”
Även 61-åriga Lotta De Visscher har upplevt liknande erfarenheter som Stina efter att hon för några år sedan blev singel. Framförallt när det kommer till uppmärksamhet från yngre män.
– I dag vill jag hitta tvåsamhet och helst med en någorlunda jämnårig man, men jag skulle kunna dejta fem dagar i veckan om jag ville. Framförallt med yngre killar om jag bara vill ha en sexuell relation.
När Lotta skilde sig från sin man efter nästan två decennier tillsammans, gav hon sig ut bland dejtingapparna. Då hennes ex hade träffat en 20 år yngre kvinna var hennes självkänsla sårad. Till en början ställde hon därför in åldern på män som var 25 år yngre än hon själv – och blev förvånad över det stora intresset som mötte henne.
– Det var helt galet. Jag måste säga att det kändes bra för egot. Rent sexuellt är yngre män och äldre kvinnor väldigt kompatibla. När jag har pratat med dem säger de att det är helt underbart att vara med en äldre kvinna, eftersom vi kan lära dem och även hänge oss mer. Vi är inte osäkra i sängen, berättar hon.
Starkare lust med åldern
Även om Lotta De Visscher upplever att hennes sexdrift var större när hon var yngre, tycker hon att själva lusten har blivit starkare med åldern.
– I dag har jag mycket mer tillgång till min egen sexualitet. Jag skäms inte längre över min egen lust och bryr mig inte heller om hur jag ser ut under sex. Min lust är något härligt och jag bestämmer och är i kontroll, säger Lotta.
Hon tror att det hänger ihop med ett ökat självförtroende.
– Jag tillhör den generationen kvinnor där man skulle vara otroligt duktig och prestera, och även se ut på ett visst sätt. Någonstans i livet bottnar man till slut mer i sig själv – då kommer sexualiteten på köpet om man får vara frisk.
Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten om sexualvanor i Sverige uppgav äldre kvinnor att de är nöjdare med sitt sexliv – jämfört med yngre åldersgrupper.
En stor förklaring kan kopplas till att många med åldern upptäcker sin egen kropp och lär sig vad man behöver för att uppnå njutning, enligt sexologen Suzann Larsdotter.
– Ju mer du kan bejaka din egen kropp, desto bättre sex har du. I äldre åldrar finns dessutom inte längre drömmen om den perfekta partnern eller perfekta kroppen. Livet har hänt en och man kan slappna av mer.
Hon lyfter även det så kallade ”orgasmglappet” mellan könen. 16 procent av kvinnorna yngre än 30 uppgav nämligen att de sällan eller aldrig fått orgasm, medan samma sak bara gällde för tre procent av kvinnor äldre än 65 år.
– Ett stort problem är ju fortfarande att många, framför allt yngre, kvinnor inte får orgasm vid heterosexuella samlag. Det handlar väldigt mycket om att man inte har fått tillräckligt med klitoral beröring. Med åldern kanske många blir mer varse om vilken stimulans de behöver för att uppnå orgasm, säger Suzann Larsdotter.
Hon konstaterar att kvinnor generellt sett har sämre kunskap om sitt kön än vad män har.
– Det handlar om olika saker: Det är mer dolt, det är ett större tabu, och sexualundervisningen har inte varit inriktad på lustfylld anatomi utan det är snarare fokus på reproduktion och menstruation.
Enligt Suzann Larsdotter möter hon även ofta kvinnor över 40 år, som kanske tidigare levt i en heterosexuell relation, nu är öppna inför samkönade relationer.
– Tidigare har man kanske varit mer inriktat på det heteronormativa, men nu har prioriteringarna förändrats. Kanske är man inte heterosexuell trots allt? Det är sådana funderingar som kan komma i utvecklingskriser. Jag tror även att det har blivit mer kulturellt tillåtet att prata om.
Klimakteriet kan påverka positivt
Folkhälsomyndighetens undersökning visar även att äldre kvinnor även uppger att de är mer nöjda med sitt sexliv än män i samma ålder.
– Det har att göra med de fysiologiska förutsättningarna där män generellt får sämre förmåga till erektion med stigande ålder – medan kvinnor å andra sidan kanske har erövrat mer av sin egen sexualitet. De vet mer vad man behöver för att erhålla njutning, och i bästa fall har nått en högre acceptans av sin kropp och kön.
Med åldern genomgår även kvinnor fysiologiska förändringar som kan påverka sexlusten. Till skillnad från vad många verkar tro behöver lusten inte försvinna i samband med klimakteriet, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna då det är vanligt att man får torra och sköra slemhinnor i underlivet.
Lotta De Visscher berättar att hon till en början blev väldigt negativt påverkad av klimakteriet, både fysiskt och psykiskt.
Men efter att ha tagit hjälp av hormoner och kosttillskott upplevde hon att allt förändrades till det bättre – ett råd hon vill ge till andra kvinnor med liknande besvär.
– Man ska inte försöka kämpa sig igenom klimakteriet. Det säger jag till alla väninnor: Jag läste boken ”Kaos i kvinnohjärnan” som berättar om vad som rent kemiskt händer med en kvinna som hamnar i klimakteriet. Den har varit till stor hjälp och nu upplever jag inte att min lust påverkas till det sämre.
Stina Sundling har haft en blandad upplevelse över klimakteriets inverkan på hennes kropp och psyke. På lusten har den till och med haft en positiv inverkan.
– Jag har fått en annan typ av starkare orgasm. Man pratar om vallningar och att man blir torr – men försvinner verkligen sexlusten? Vi hör aldrig talas om äldre kvinnors sexliv.
Även om många kvinnor kan uppleva påfrestande problem, både psykiska och fysiska, under klimakteriet berättar Suzanne Larsdotter att det även kan ha en positiv inverkan på sexlivet.
– Jag har träffat kvinnor som berättar att de i och med klimakteriet slipper oroa sig över att bli gravida – i stället kan de fokusera på sig själv och ha sex bara för sin egen skull.
Behöver inte ta hand om allt
Efter några år av dejtande och nya erfarenheter, både positiva och negativa, längtar nu Stina Sundling efter att bli kär och inleda en seriös relation.
Men att hennes nyupptäckta sexlust skulle handla om ett ”sista ryck” behöver hon inte längre vara orolig för.
Sex år senare är den nämligen fortfarande lika stark.
– Jag har hört att det är vanligt bland kvinnor i min ålder. Man behöver inte ta hand om allt och alla andra hela tiden. Man får äntligen lite tid att tänka på sig själv.
PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasinet.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.