Det är EU-regler som satt stopp för att Sverige inom vissa branscher bryter mot reglerna om en sammanhängande ledighet på elva timmar under varje dygn. Men vårdpersonal, brandmän och personliga assistenter har varit nöjda med dygnspassens möjlighet till längre, sammanhållna perioder av ledighet.
Inom personlig assistans är de långa passen vanliga. Ninnie Wallenborg har ett intensivt arbetsliv samtidigt som hon har assistans dygnet runt. För henne är dygnspassen helt nödvändiga.
– Hela mitt liv bygger på det. Jag är ensamstående med två barn så att slippa byta person som arbetar mitt på dagen är väldigt värdefullt. Sedan gör jag många tjänsteresor och då tar jag med mig personen som jobbar. Förbjuds dygnspassen så funkar inte det.
Hon berättar att det är svårt att rekrytera personliga assistenter, men att dygnspassen underlättar.
– Det är ganska många som har valt det här jobbet just för att man kan jobba långa pass. Det blir också lättare att rekrytera studenter och även folk som bor en bit bort kan tycka att det är okej att jobba hos mig. För de på landsbygden är det här katastrofalt.
Måste förhandlas
Ninnie Wallenborg, som själv är verksamhetschef inom personlig assistans, berättar att det finns en stor oro i hela branschen.
– De ringer folk dagligen och frågar om vi hört något nytt.
I fredags gjorde fackförbundet Kommunal en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner.
– Det finns möjlighet att fortsätta att ha dygnspass. Men det kommer inte att gå att köra på precis som vanligt, för personlig assistans ska det föregås av en MBL-förhandling lokalt, sa Kommunals ordförande Malin Ragnegård till tidningen Kommunalarbetaren i måndags.
Enligt Kommunal kan arbetstid på upp till 20 timmar förläggas om jourtid och arbete kombineras och det anses befogat utifrån behov. För personliga assistenter finns möjlighet att förlägga arbetstid upp till 24 timmar efter en MBL-förhandling, om det är ”absolut nödvändigt”.
Stor osäkerhet
Ninnie Wallenborg tycker att det nya beskedet fortfarande innebär en stor osäkerhet.
– Gränsen kommer att bli 20 timmar. Sedan behöver man förhandla om de sista fyra timmarna. Och det kan man kanske tycka är rimligt. Men jag vet inte om den nya överenskommelsen påverkar mig som inte har jourtid i mitt beslut, utan bara aktiv tid. Det känns väldigt osäkert. Hela mitt liv skulle vändas upp och ner om det här går igenom.