Det gäller liv och död – inte paprika på bröd
Sluta förhala börja betala"
Så skanderade hundratals personer som samlats utanför landstingshuset vid lunchtid för att att demonstrera mot den rådande förlossningskrisen i regionen, i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige. Det de som samlats vill är att mer pengar går till förlossningsvården i Stockholm. Högre löner och bättre villkor för barnmorskorna och ökade resurser.
– Jag har varit barnmorska i 25 år och den här krisen startade redan då. Så det är nu eller aldrig. Men jag känner verkligen: Äntligen! Äntligen kommer det att hända något, säger barnmorskan Madelene Rosén.
Vilka förändringar krävs?
– Det behövs en större respekt för livet, för kvinnorna och för födandet. Födseln är början på allt i vårt samhälle. Så får man en god start från början så får man förutsättningar till en bra fortsättning på resten av livet, säger hon.
Bakom demonstrationen står ett tjugotal organisationer, däribland Birth Rights Sweden, Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet och RFSU. En av talarna var RFSU:s ordförande i Stockholm, Aurora Brännström.
– Det här är en jätteviktig fråga för personalen, men även för oss som föder eller som har fött. Det som vi jobbar med inom RFSU går helt i linje med det som krävs här, alltså sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa, säger hon.
Mammornas trygghet
Något som många uttrycker är att kampen har två sidor. Bättre förutsättningar för barnmorskorna innebär även en tryggare födsel för mödrarna.
– Det behöver tillsättas resurser för det här. Det handlar om liv och död. Det handlar om trygghet. Det handlar om att vårdpersonal och barnmorskor ska ha en trygg arbetsmiljö och vilja jobba där, säger Aurora Brännström.
I demonstrationen står barnmorskorna sida vid sida med mödrarna. Lina Massawe säger att hon deltar i demonstrationen för att hon själv upplevt krisen i första hand. Hon säger att det krävs en stor förändring.
– Jag visste om hur det var sen innan, men det blev ännu tydligare när jag själv fick föda barn i det här system, säger hon.
Lina Massawe deltog i det så kallade Min barnmorska-projektet, där en och samma barnmorska ska följa en genom hela processen. Men när det var dags så saknades det plats på Huddinge, där hon egentligen skulle föda, och hennes barnmorska fick inte följa med till karolinska i Solna.
– Jag fick inte möjlighet att ha den förlossning som jag hade hoppats. Händelsen blev ganska dramatisk. Men jag vill understryka att det inte hade något med projektet att göra, eller låta som att jag beskyller min barnmorska. Utan resurserna fanns inte för att slutföra det som var tänkt, säger hon.
Efter en timme av tal så skanderade åter den samlade skaran gemensamt.
Det är inte första gången som den här typen av demonstration anordnas. Samma problem har uppmärksammats tidigare, säger demonstranten Sofia Pappworth.
– Det är många barnmorskor som har ropat länge att de inte har de arbetsvillkoren som de vill ha, att de inte har möjlighet att arbeta patientsäkert. Men själv, som trebarnsmamma med både positiva och negativa erfarenheter, så vill jag vara här och säga ifrån och visa att vi som föder också vill ha en annan förlossningsvård.
Vilken förändring krävs?
– Att de tar barnmorskorna på allvar. Det här har pågått under jättelång tid. Jag har gått på såna har barnvagnsmarscher i flera år och det är fortfarande samma frågor som man tar upp om och om igen. Samma frågor som man ropar om för att få förändring, men det sker ingen förändring.
Upplever du att politikerna lyssnar?
– Ne, det gör jag inte, det är därför vi gång på gång måste ha de här demonstrationerna.
Demonstrationens krav
Öka resurserna till förlossningsvården. Avsätt 200 miljoner kronor årligen för att anställa fler barnmorskor och skapa fler förlossningsplatser. Satsningarna bör vara riktade och långsiktiga.
Högre löner och bättre villkor för barnmorskor och andra anställda i förlossningsvården, vilket kommer att kräva att ytterligare medel avsätts.
Mer långsiktig och personcentrerad vård med helhetsperspektiv. Vården ska planeras, organiseras och genomföras utifrån den födande kvinnans behov. Vi vill se en sammanhållen och kontinuerlig vårdkedja som präglas av fast kontakt med en barnmorska/ett barnmorsketeam under graviditet, födsel och eftervård för säkerställa största möjliga trygghet och mentala hälsa för den födande.
Bygg ut och förstärk barnmorskeutbildningen. Fler platser på barnmorskeutbildningen. Säkerställ att förlossningsavdelningar har utrymme att ta emot och handleda barnmorskestudenter.