Partiets tre främsta namn har en historia av att inte följa partilinjen bakom sig. Martin Wannholt, som är partiledare och grundare av Demokraterna, blev utesluten ur Moderaterna efter en kupp i kommunfullmäktige. Tillsammans med Vägvalet lyckades han, mot Moderaternas vilja, bli invald som kommunstyrelseledamot. Det var motståndet mot Västlänken som förenade Wannholt och Vägvalet och som skiljde honom från Moderaterna.
Även Henrik Munck har varit en rubrikernas man efter att han offentligt kritiserat sitt partis inställning till Västlänken och dess integrationspolitik. Det resulterade i att Miljöpartiets kommunfullmäktigegrupp uteslöt honom från arbetet, och han själv valde att lämna MP. Men ETC Göteborg kunde även berätta om en lång period av konflikter mellan Munck och de övriga rödgröna politikerna i trafiknämnden där han var ordförande. Redan innan konflikten blev offentlig hade han under en längre tid inte deltagit i samarbetet mellan partierna.
Missnöjd med S
Jahja Zeqiraj visade under tisdagen ett stort missnöje med hur S styrs och menade att han lämnade partiet till följd av detta. Men det framkom också att han skulle petas från listan till kommunfullmäktige och därmed antagligen även förlora sin ordförandepost efter valet.
Nu ska dessa tre personer, som utöver att ha en historia om att inte vilja rätta sig i ledet och kommer från tre olika politiska inriktningar komma överens och enas under ett och samma parti.
Men partiledaren Martin Wannholt tror inte att det kommer bli något problem.
– Vi har gjort det väldigt enkelt för oss. Genom att vi har byggt hela vårt nya parti på kunskapsgrupper inom de viktigaste områdena. Vi har massor av duktiga lärare och förskollärare i vår skolgrupp som kommit fram med väldigt bra förslag. Vi har sjuksyrror inom äldreomsorgen som kommit med förslag där och så har vi gjort på område efter område.
De förslag som grupperna kommer fram till ska sedan politikerna se till att genomföra, är det nya partiets tanke.
– Vi får stå för hantverket, eftersom vi har den erfarenheten. Men vi får ju rätta oss efter våra kunskapsgrupper. Då blir det så mycket enklare, för då är vi överens om målen och vägen dit.
Skillnader i ideologi märks inte
Martin Wannholt menar att de ideologiska skiljelinjerna inte märks i den kommunala politiken.
– De kan man ha när man röstar i riksdagen. I en kommun handlar det om att lösa dagliga, faktiska problem.
Enligt Henrik Munck är det som förenar de tre Demokrattopparna att de vill arbeta med konkreta frågor i stället för interna politiska konflikter.
– I de traditionella partierna dominerar det interna politiska spelet en stor del av arbetet, men vi ser att de konkreta frågorna som gäller för oss, säger han.