Idag gäller det för Muharrem Demirok. Idag ska han som ny partiledare driva igenom Centerns nya skolpolitik med ett vinstförbud för skolor som missköter sig.
– Vi har stått på fel plats, säger partiledaren som gärna vill lyfta sin egen uppväxt i förorten.
Men hur ska skolan få de pengar den behöver? Genom sänkt a-kassa. Och Centerns eget rut-avdrag kan också få stå för en del av kostnaden.
Intervjun har precis avslutats och Muharrem Demirok har rest sig ur soffan när mobilen plingar till. Tunnelbanans röda linje står still för att en älg har tagit sig in på spåret utanför Vårby gård.
– Det är ju mina hemtrakter, utbrister Muharrem Demirok.
Där växte han upp som barn till arbetskraftsinvandrare från Turkiet. Vi har precis pratat om att Centern förlorade på landsbygden i senaste valet och vi skojar om att med älgen i tunnelbanan har landsbygden tagit sig in i stan. En inte oansenlig del av centerpartisterna ifrågasatte valet av Demirok som Annie Lööfs efterträdare. Precis lika felplacerad som en älg mitt i stan kan förortskillen ses i toppen av det gamla bondepartiet. Och Murharrem Demirok har inte haft någon lätt resa hittills. Han har slagit rekord i lågt förtroende bland väljarna. Bara fyra procent av svenskarna svarar att de har förtroende för Centerns nya ledare. De två misshandelsdomarna från 90-talet efter att han skallat två personer har inte heller varit till hans fördel. Men nu ska han vända det här, kliva fram ur Annie Lööfs långa skugga och ta Centerpartiet in i framtiden. Och det ska han göra genom en uppdaterad syn på skolan. Idag ska partiets stämma rösta igenom ett nytt skolprogram.
– Jag har tre barn och jag har märkt att det är en ständigt gnagande känsla i kroppen att ha barn i skolan. När jag träffar mina vänner så är det inte räntor och amorteringar vi pratar om. Det är skolan. Jag ser med oro på hur vi som politiskt kollektiv har hanterat skolfrågan under väldigt lång tid, säger Muharrem Demirok.
Timbros förlängda arm
Centerpartiet har mer än en gång kallats för Timbros förlängda arm och friskolekoncernernas trognaste försvarare. Det var till exempel Centerpartiet som stoppade att offentlighetsprincipen ska gälla även i koncernernas skolor. Det är det som Muharrem Demirok vill bryta med.
Vi pratar om att allt fler barn går hungriga till skolan på morgonen. Jag förstår de som driver fråga att det offentliga måste gå in och erbjuda gratis frukost i skolan. För det gör ont i själen när barn går hungriga.
– Jag tror att många av oss är trötta på att hela tiden behöva förknippas med driftsformen istället för möjligheten att prata kvalitet och innehåll. Jag är tydlig med att vi har stått på fel plats i skolfrågan och nu måste vi förflytta oss för att stå på en annan plats.
Ett nytt skolprogram har utarbetats av en grupp under partistyrelsen. Vinster ska begränsas för skolor som missköter sig, de som inte uppfyller kvalitetskraven ska betala böter, kommunerna ska få mer av skolpengen eftersom de har ansvar för alla elever, skolvalet ska bli obligatoriskt, offentlighetsprincipen ska gälla för alla skolor, kö ska slopas som urvalsmetod och skolåret ska förlängas med några veckor. Det är de viktigaste förslagen.
Vill Muharrem Demirok svara på vilka skolor det är som missköter sig. Nej, han vill inte nämna några namn, men…
– Jag tror att det är ganska tydligt vilka de är. Det är uppenbart för många att det finns skolhuvudmän som har som primär uppgift inte att ge utbildning utan att sko sig på skattemedel. Och då har man inte i skolvärlden att göra.
Han tar upp våffelstugan. I mars avslöjade SVT att Anders Hultin, som driver friskolekoncernen Watma, använt skolpengar till att köpa en våffelstuga i Åre. Det är ett av de mer absurda exemplen på vad vinstjakten i skolan kan leda till. Men hur är det med skolkoncerner som inte går så långt som att köpa våffelstugor men gör vinst på skolpengen genom att ha färre behöriga lärare, större klasser och elever med högutbildade föräldrar för att inte behöva sätta in några extraresurser.
– Så ska man inte kunna göra. Givet att man faktiskt tar emot skattemedel i skolan har man en skyldighet att ge alla elever som vill gå i den skolan förutsättningar att gå där. Man ska inte kunna välja och vraka bland elever. Och man måste kunna uppfylla kvalitetskravet med lärarbehörighet, säger Muhammed Demirok.
Steg närmare S
Men å andra sidan, de som sköter sig ska det inte finnas några vinstbegränsningar.
– Jag brukar säga att en kommun som går med stora underskott, den kan inte heller investera i fler lärare. Den kan inte investera i nya skollokaler som är anpassade efter behoven. Den kan inte erbjuda bra kvalitet. Och samma sak är det med en friskola. Jag tycker att det är rimligt att man gör ett överskott så att man kan investera i fler lärare, i nya lokaler och i nya läromedel.
Trots den något försiktiga vinstbegränsningen kallar Demirok det nya skolprogrammet för en ”tydlig förflyttning”. Och jämfört med att Centerpartiet i januariavtalet stoppade alla planer på vinstförbud och vinstbegränsningar i välfärden så är det helt klart ett skifte. Ett skifte som inte alla partimedlemmar är med på. Elisabeth Thand Ringqvist, Demiroks utmanare i partiledarvalet i våras, gick i veckan ut i en intervju i Svenska dagbladet och sa att hon vill att stämman röstar nej till planerna ”Om privatvård inte fungerar, ska man inte få göra vinst där då heller?”, frågade hon retoriskt.
Det kan alltså bli hårda debatter i eftermiddag när skolprogrammet ska upp på stämman.
– Vi har debattglada medlemmar i Centerpartiet, men jag känner mig trygg med att programmet kommer att gå igenom. En av de viktigaste delarna när jag blev vald var just att jag var så tydlig i skolfrågan och jag fick ett väldigt tydligt mandat från medlemmarna att lyfta just den, säger Muharrem Demirok.
Alliansen är död. Muharrem Demirok säger att det är helt uteslutet att Centerpartiet ska bli ett femte Tidöparti. Ska den här förflyttningen i skolfrågan alltså betraktas som ett sätt att bygga ”den breda mitten”, som partiet så gärna pratar om, och komma närmare Socialdemokraterna?
– Nej, det här är en fråga som ligger mig oerhört varmt om hjärtat. Den känslan delar jag med väldigt, väldigt många centerpartister. Det handlar om att faktiskt ha relevant politik som väljarna uppskattar.
A-kassan ska betala för skolan
Muharrem Demirok kritiserar Centerpartiets forna allianskollegor för ”mycket snack och lite verkstad” när det gäller skolpolitiken. I veckan lanserade han en satsning som han själv kallar för ett systemskifte, 100 miljarder till skolan på tio år. Och det är arbetslinjen som ska fixa finansieringen.
– Varje dag som en människa behöver gå utan arbete är ett misslyckande. Ibland hamnar man utanför och då ska det finnas ett skyddsnät som verkligen tar emot. Men vi kan inte ha skyddsnät som har så höga incitament för människor att fortsätta hålla sig utanför. Vi lägger stora pengar på a-kassan istället för att försöka få tillbaka människor i arbetslivet.
Mina föräldrar som bor kvar i Vårby gård kommer inte få del av det. Skulle de få välja så är mer pengar till skolan mer prioriterat än att jag får nya köksluckor hemma.
Sänkt a-kassa ska alltså ge mer pengar till skolan enligt Centerpartiets modell. Även andra bidrag kan komma att minskas för att få loss pengar.
– Vi kommer att definiera vilka framöver.
Mer än så vill inte Muharrem Demirok säga om det nu. Däremot vill han gärna prata om sociala frågor och välfärd. Han har flera gånger lyft sina egna erfarenheter av att växa upp i ett hem där kylskåpet kunde stå tomt och där han gick i trasiga skor för att han inte ville be sina föräldrar om nya. Hur ska den gruppen idag hjälpas av sänkt a-kassa och sänkta bidrag?
– Genom att få en lön de kan leva på. Vi pratar om att allt fler barn går hungriga till skolan på morgonen. Jag förstår de som driver fråga att det offentliga måste gå in och erbjuda gratis frukost i skolan. För det gör ont i själen när barn går hungriga till skolan. Men om det är vårt enda svar, då har vi misslyckats. Hur får vi fler föräldrar att fylla kylskåpen själva?
En central del av Centerpartiets arbetslinje har varit rut-avdragen. Det var partiet som drev igenom det när de var en del av forna alliansregeringen och det har varit Centerpartiet som har stått för utvidgningen till nya områden som tvätt, läxhjälp och trädgårdstjänster. Men nu är det stopp, säger Muharrem Demirok. Rot och rut ska inte växa mer.
– Vi står inför en situation i Sverige där vi behöver få vårt basutbud att fungera. Skola, socialtjänst och välfärd. Då är det inte rätt läge att höja avdragen ytterligare. Det kommer inte att ha samma effekt som de tidigare avdragen haft på jobben. Jag kommer att få ännu mer stöd om jag vill renovera hemma. Med de inkomsterna jag har. Medan mina föräldrar som bor kvar i Vårby gård kommer inte få del av det. Skulle de få välja så är mer pengar till skolan mer prioriterat än att jag får nya köksluckor hemma.
Muharrem Demirok har helt klart en mjukare ton än sin företrädare. Om den kommer att vinna val återstår att se. Först ska han vinna partistämman. Det sista han säger innan dörren stängs är att älgen i tunnelbanan nog inte kommer att leva så länge. Vi får se hur det går för förortskillen i bondepartiet. Kanske avgörs det redan idag.