– Det känns som om det inte finns något utrymme för sjuka människor i det här samhället, säger hon.
Hon är egentligen sjukskriven på halvtid. Ändå tvingas hon välja mellan att studera på heltid eller avstå från studier helt och hållet. Tar hon studielån förlorar hon sin sjukpenning.
– Det finns inget utrymme för att komma tillbaka på deltid. Det känns hemskt att behöva välja mellan min hälsa och ett liv som jag vill leva. Jag vill hitta en väg tillbaka, men jag får ingen hjälp. Jag känner mig sviken, säger hon.
Anna var 23 år gammal när hon plötsligt tappade känseln i båda benen. Efter några månader fick hon veta att hon hade MS, multipel skleros. Hon hade bara hunnit börja sin utbildning.
– Det är ju precis i början av livet. Min dröm är att studera, men jag hade knappt hunnit börja, säger hon.
”När energin är slut är den slut”
Sjukdomen är kronisk, men det finns ett antal olika bromsmediciner. Anna har provat sig igenom de flesta av dem. Några har inte fungerat alls, andra har gett jobbiga biverkningar.
Första halvåret hade hon värk i kroppen och frossa flera dagar varje vecka. Men det svåraste är tröttheten.
– Det är ingen vanlig trötthet. Jag har en viss mängd energi och när den är slut är det slut, säger hon.
Hösten 2010 började hon läsa på Örebro universitet. Men efter en termin blev hon tvungen att ge upp. Sjukdomen blev värre, hon tappade en del av synen på ena ögat och när hon satt och skrev en tenta med en stor fläck mitt i synfältet insåg hon att hon inte skulle orka.
– Det blev ett kaos. Det gick inte att få ihop pusslet. Jag är sådan att jag kämpar även om det är jobbigt, men sjukdomen kom ikapp mig, säger hon.
Bara halva studielånet
Sedan dess har hon varit sjukskriven i omgångar. Hon har arbetstränat och praktiserat när hon har haft ork, men inte fått något fast arbete.
– Vem skulle vilja anställa mig nu? Jag är sjukskriven och har ingen färdig utbildning. Det har alltid varit mitt mål att ta en examen, nu känns det som om jag måste göra det för att ha en chans, säger hon.
I dag har hon fått nya mediciner och mår lite bättre. Hon är sjukskriven på halvtid och hade börjat planera för att läsa vidare på halvtid.
– Att vara sjukskriven på halvtid skulle vara hållbart, säger hon.
Men då sa Försäkringskassan nej. Det går bra att få sjukpenning på halvtid om man arbetar resten av tiden, men inte om man studerar med studielån. Väljer Anna ändå att läsa på halvtid måste hon klara sig på halva studielånet.
– Om du studerar med studiestöd kan du bara få sjukpenning om du har haft för avsikt att arbeta vid sidan av studierna. Jag har haft kontakt med flera personer som hamnar i den här situationen som tycker att det här är ett problem, säger Terese Östlin, verksamhetsansvarig
på Försäkringskassans enhet för sjukpenning och samordnad rehabilitering.
Lagändring tidigast 2015
Varför lagstiftningen ser ut på det sättet kan ingen på regeringskansliet svara på.
– Regeringen vet att det finns ett problem med sjukförsäkringen. Det är en fråga som är föremål för utredning, säger Johan Wennström, politiskt sakkunnig på socialdepartementet. Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen ska vara färdig i januari 2015. Först därefter kan det bli fråga om någon ändring i lagen.
– Vi får se vart utredningen leder. Jag kan inte föregå den. Jag kan bara säga att regeringen är medveten om att det finns ett tillkortakommande, säger Johan Wennström.
Åsa Wilson
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.