Den politiska majoriteten i Örebro vill införa rätt till heltid för dem som arbetar inom social omsorg i Örebro kommun.
– Den 17:e juni tar vi ett beslut om rätt till heltid. Sedan kommer det att införas successivt genom en treårsplan, säger kommunalrådet Lennart Bondesson (KD).
Frågan om rätt till heltid har debatterats länge och det var ett av Socialdemokraternas vallöften inför förra valet. Men arbetet har gått långsamt. Under flera år har kommunledningen utrett bemanningen. Bland annat har det gjorts en pilotstudie där personal på fyra olika enheter ingick. Personalen fick välja hur mycket de ville jobba och försöken ledde till att en del anställda valde att gå upp i tid. Behovet av timvikarier har minskat på de utvalda enheterna och även de delade turerna minskade. Allt har skett utan att det har kostat mer. Och med undersökningen i ryggen vill nu kommunledningen gå vidare och införa rätt till heltid för alla inom social omsorg.
Efterlyser helhetsgrepp
Att förändringen har dragit ut på tiden handlar enligt kommunledningen om att det inte har funnits tillräcklig kunskap tidigare och att det tar tid att ställa om.
– Det har inte funnits tillräcklig kompetens när det gäller att lägga scheman och det har saknats IT-stöd. Det gäller också att få med sig personalen i det här arbetet, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.
Men Vänsterpartiet är kritiska till att det ska ta tre år till innan rätten till heltid införs och att den rätten bara införs i delar av kommunens verksamhet.
– Det här är ett steg i rätt riktning. Det här är en fråga som vi har drivit länge. Men vi efterlyser ett helhetsgrepp för kvinnors situation på arbetsmarknaden. Rätt till heltid borde gälla alla anställda inom kommunen. Även inom barn och utbildning exempelvis, säger Murad Artin (V), oppositionsråd.
”Det måste ta tid”
Kommunledningen lovar att se över de andra förvaltningarna också, men att arbetet måste få ta tid.
– Förändringarna vi gör ska inte vara en politisk pamflett utan något vi gör från grunden, då måste det ta tid, säger Rasmus Persson (C).
De delade turerna måste dock vara kvar trots den nya rätten till heltid. Att ta bort dem helt blir en för hög kostnad för kommunen.
– Vi har sett på pilotenheterna att det går att minska de delade turerna till en eller två delade turer på en sexveckorsperiod. Det kan gå att minska ytterligare men då blir det fler helger, vilket många inte vill ha. Skulle man ta bort passen helt så ökar kostnaden. Det skulle kosta 130 till 140 miljoner om vi skulle ta bort det helt och i dagsläget har vi inte det utrymmet, säger Lena Baastad.