BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Med sig har de virtual reality-glasögon som förflyttar betraktaren till ett nära nog tomt rum. Rummet är en del av de lokaler som studenter genom satsningen Re:challenge ska omforma till ett återbruksbrum.
– Studenterna vinner framför allt erfarenhet på våra samverkansprojekt. Många studenter är svältfödda på praktiska moment. Att få komma ut och omsätta sina teoretiska kunskaper till något som gör nytta. Det blir också kontaktskapande och ger självförtroende, säger Christin Carlsson som är regionansvarig på Miljöbron.
– Den här generationen som går på universitetet nu vill göra skillnad. Oavsett vad man tänker sig med sitt liv så vill man lämna ett avtryck på något sätt. Vi vill vara den möjliggöraren, Re:challenge kan göra verklig skillnad, säger Martin Ahrin Larsson som är verksamhetsutvecklare på Miljöbron.
Förstå vad folk vill ha
Re:Challenge är ett pilotprojekt som ska sammanföra studenter med Bostadsbolaget, Familjebostäder och Hyresgästföreningen. Kontakterna sköter Miljöbron, som sätter samman små grupper av studenter för att utföra uppgifterna.
– Det är viktigt när man jobbar med initiativ som har med hållbar utveckling att göra att man förstår vad folk vill ha. Det kanske finns en politisk vision, men den måste också översättas till sådant som människor faktiskt använder sig av, säger Martin.
Ett av projekten består i att utvärdera en så kallad tool pool. Det går åt mycket energi för att tillverka en borrmaskin, men i de flesta hushålls används den sällan. Det är då rimligare att dela på verktygen. Alla de aktuella projekten som Re:challenge erbjuder ligger i hyresområden, vilket också spelar roll.
– Bara att måla om en stol kan bli svårt om man inte har tillgång till verkstäder. Om man ska kräva att människor ska laga, fixa och hotta upp sina grejer måste de ha lokaler att göra det i, säger Martin.
Vi ser en större och större efterfrågan
Miljöbrons projekt utgår från att företag och verksamheter ber om hjälp, alla projekt är så att säga verkliga verksamheter.
– Vi ser en större och större efterfrågan både inom privat och offentlig sektor när det gäller de här frågorna. Både cirkulära affärsmodeller och hur man ska man ställa om materialflöden. Hur kan man ta tillvara på material om och om igen i stället för att slänga saker, säger Christin.
Flera studenter som stannar till medan ETC Göteborg är på plats tycker att det hela verkar intressant. Arbetet med hur hållbar ekonomi och ekologi ska gå hand i hand är på många håll bara i startgroparna. För framtidens unga studenter står fältet därför öppet för den som vill ge sig ut på en nästan orörd marknad.
– Vi är i en brytningstid där en stor rörelse tar mer och mer utrymme och som oavsett politisk tillhörighet är överens om att sättet vi organiserar vår ekonomi på inte är hållbart. Det finns en bred enighet om att det är en stor samhällsutmaning och väldigt mycket som behöver göras. Liksom med alla nya idéer – vi börjar nu och exakt vad som kommer att behövas vet vi inte nu, säger Martin.