Insatserna är för små, sätts in för sent och är inte tillräckligt lyhörda. Det konstaterar Miljöpartiet, som menar att både Göteborgs stads egen haverikommission och den som gjordes av Neutrala ungdomsföreningen i Biskopsgården, ligger till grund för de 50 förslagen.
– Alla människor har rätt att känna sig trygga i hela staden. Och alla föräldrar ska känna att de får stöd så att deras barn inte hamnar i en kriminell livsstil. Det behövs insatser på en bredd av områden, säger Karin Pleijel (MP).
En nyckelfråga
Två av förslagen gäller specifikt Biskopsgården: att bygga ett kulturhus, samt att starta ett nytt kommunalt bostadsbolag med boende i majoritet i styrelsen. Värt att notera är att Göteborgs politiker i praktiken redan avslagit idén om ett nytt bostadsbolag inspirerat av den så kallade Gårdstensmodellen, där det kommunala bostadsbolaget tilldelades en central roll i att lyfta området ur utanförskap och segregation.
– Vi ser det som en nyckelfråga för att skapa förtroende mellan bostadsbolaget och de boende, att ha inflytande på riktigt, säger Karin Pleijel.
Skolan viktigast
Övriga förslag gäller för hela staden och alltsammans skulle behöva en finansiering på ungefär 300–500 miljoner kronor. Miljöpartiet önskar tidiga insatser, långt innan högstadieåldern.
– Det viktigaste är skolan, man ska aldrig tveka på att den skola som ligger närmast har en hög kvalitet. För att klara det behöver skolor med stora utmaningar arbetsvillkor som medger tid och redskap för att lyckas med just den elevgruppen som man har framför sig. Även elevhälsan har en viktig roll, liksom ett kunskapsbaserat arbete mot våld och mot machokultur, säger Karin Pleijel.
Hon konstaterar att hennes parti borde ha varit mer lyhörda för utvecklingen då de ingick i styrande majoritet, men också att de alltid behövt kompromissa. Sedan 2018 har Göteborg ett borgerligt styre.