– För 15 år sedan var de delade turerna frivilliga, sedan togs de bort men kom tillbaka igen och nu har vi haft dem på schemat i minst fem år, säger Ulricha Österberg.
Som det är nu har gruppen delad tjänstgöring en gång i månaden och långpass varannan helg.
– De helgerna finns det inte utrymme eller ork för något annat än jobb. Det går ut både över ditt liv och över vårdkvaliteten. Det blir många besök en långdag. Flera av vårdtagarna är dementa och säger samma saker om och om igen. Då är det inte alltid så lätt att vara glad och trevlig frampå kvällen, som man ska vara, säger Ulricha Österberg.
Tar ut semesterdagar
De delade turerna och långpassen sliter på personalen.
– Är man halvkrasslig inför en långdag stannar man hemma eftersom man vet att man inte orkar ett pass som slutar klockan tio på kvällen. Hade det varit en normal arbetsdag hade man samlat ihop sig och gått till jobbet, säger Kristina Finn Brossberg.
Många som inte orkar med långpassen väljer att ta ut semester de dagarna.
– De orkar inte. Det betyder att de får kortare semester till sommaren och aldrig får en chans att vila ut. Det blir en ond cirkel. En del blir sjukskrivna eller tvingas gå ner i arbetstid, säger Ulricha Österberg.
Både Ulricha och Kristina har funderat på att byta jobb för att slippa de delade turerna och de långa skiften, där minst tre timmar går bort i oavlönade raster.
– Man jobbar 14 timmar men får betalt för elva, säger Kristina Finn Brossberg.
”Håller tummarna”
De tvivlar på att långskiften är särskilt lönsamma i slutändan. När någon ordinarie i personalen är sjuk en helg krävs det ofta två vikarier för att täcka upp.
– Vikarierna vill inte ha långskiften. De kan tacka nej, det kan inte vi, säger Ulricha Österberg.
På hemtjänsten i Kvarnsveden har de anställda länge velat bli av med de delade turerna och långskiften. Nu ser det ut som att det kan bli så.
– Det har tagits ett beslut om att de ska bort till juni 2016. Vi håller tummarna, men risken finns att det skjuts upp. Det behövs mer bemanning och det kan vara svårt att rekrytera så mycket folk i semestertider, säger Kristina Finn Brossberg.