På många sätt är Hammarkullen ett glatt och livligt bostadsområde. Men det klassas också som särskilt utsatt av polisen. År 2015 publicerade Polismyndigheten rapporten ”Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser”. Där listas 15 områden som anses vara särskilt utsatta, vilket bland annat betyder att de kännetecknas av parallella samhällsstrukturer, våldsbejakande religiös extremism och svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Sex av dessa områden ligger i Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hammarkullen är ett av dem, och utgör tillsammans med Hjällbo och Eriksbo Södra Angered. De socioekonomiska förhållandena visar att invånarna har långt sämre livsvillkor än genomsnittet – i Göteborg är endast Bergsjön mer utsatt. Enligt rapporten finns det kriminella nätverk i området som ägnar sig åt skadegörelse, narkotikahandel, våldsbrott, vapenbrott och stölder.
En del av att komma till bukt med problemen som präglar området är att sätta upp övervakningskameror så att polisen snabbare kan vara på plats när något händer och lättare kan identifiera de som begår brott. Förhoppningen är att kameror ska vara på plats i Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön innan årsskiftet. När vi pratar med dem som bor i Hammarkullen välkomnas beskedet av de allra flesta. Mostafa Gadban och Wassim Alzamel har båda bott i området i flera år och anser att det är på tiden att kameror sätts upp.
– Jag tycker egentligen att de borde ha gjort det för längesen. De senaste åren har det blivit lite lugnare här, men jag tror att det är bra med övervakning. Det blir tryggare för både barn och vuxna, säger Mostafa Gadban.
Oroligt område
Någon som funderat mycket på frågan om övervakning i Hammarkullen är Tony Parath. I hela sitt liv har han bott i området och sedan 1996 är han general för Hammarkullekarnevalen.
– Jag ställer mig positiv till det. Jag har själv inget att dölja. Personlig integritet är bara ett ord, när det väl händer något ropar alla efter kameror, säger han.
Själv känner han sig dock aldrig otrygg i området.
– Jag är alltid trygg här, men om kameror bidrar till att andra känner sig tryggare är det absolut en bra idé.
Evica Hofer går aldrig ut själv när det är mörkt i Hammarkullen, eftersom hon inte vågar.
– Det är ganska oroligt och osäkert här och det händer mycket på nätterna och som kvinna känner jag mig särskilt utsatt när det är mörkt ute, säger hon.
Även Evica Hofer är positiv till att området ska få övervakningskameror, men hon tror att risken är stor att de snabbt förstörs.
– Det är svårt, för det finns människor som inte bryr sig och jag tror att de kommer att försöka slå ned kamerorna. Men det är ett problem som finns överallt, inte bara här i Hammarkullen.
Vill inte bli övervakade
Men det finns de som är extremt kritiska till att kameror ska sättas upp för att övervaka området. När ETC fotograferar Hammarkullens torg kommer det fram en grupp yngre män och kräver att bilderna ska raderas. När vi förklarar varför vi är där berättar de gärna vad de anser om kameraövervakning – men de vill absolut inte vara med på bild. Misstron mot polisväsendet är stor.
– Polisen borde lägga sina resurser på annat. Det finns nazister som bombar flyktinganläggningar, försök få fast dem i stället för att övervaka oss. Vi skadar ingen, säger en av dem.
De menar även att det inte är någon mening med att sätta upp kameror, eftersom de snabbt kommer att förstöras. De berättar att de känner sig utpekade. Varför ska just deras bostadsområden övervakas?
– Polisen kan inte behandla oss som djur och förvänta sig att vi ska lita på dem.