Techarenans största scen är uppbyggd i mitten av nationalarenan Strawberry. Framför ett gäng färgstarka eldrivna sportbilar. Mittemot mingelområdet för entreprenörer och investerare. I ljudisolerade bås tar folk möten. Allt lyser i blått och lila. Ett par tusen invigda lyssnar på Sanna Marin, före detta statsminister i Finland och idag strategisk rådgivare på Tony Blair-institutet.
– Jag är pissed off på Vladimir Putin. Han förstör paneldiskussionerna här när jag måste betona konflikten hela tiden, skrattar Techarenans moderator Linda Nyberg.
Brorslotten av panelerna på årets Techarenan handlar på något sätt om försvar, krig och en privat teknikindustri som står och stampar. Innovation, och kapital, ska rädda och skydda Europa. Och tidpunkten är kritisk.
Branschen ser det som att Sverige återigen ligger efter grannar och fiender. Här står regler, lagar och förlegade principer om etik och hållbarhet i vägen för exempelvis offentliga investeringar i den privata vapenindustrin.
Sanna Marin: ”Måste bli av med Putin”
– De europeiska spelarna måste bli större. Kina och USA plöjer ner stora summor på teknologi just nu. Om Europa bara låter den fria marknaden gälla utan subventioner och investeringar kommer vi tyvärr att förlora den globala diskussionen, säger Sanna Marin.
Finland gjorde misstaget av att bli energiberoende av Ryssland, och man underskattade grannen i öst, säger hon.
Nu är den tidigare omåttligt populära statsministern på en samtalsturné om hur Europa måste stärka den egna försvarsförmågan, investera betydligt mer i försvarsindustrin och påverka hur unionens invånare ser på upprustning. Och hon öppnar för ett gemensamt europeiskt försvarssamarbete utanför Nato, för så länge Putin regerar kan inget uteslutas.
– Vi måste göra vårt yttersta för att bli av med den här diktatorn och det enda sättet är att se till att Ukraina segrar och vinner kriget.
Men är du för avregleringar för den här sektorn, något som är populärt att prata om och kräva i det här sammanhanget? frågar Linda Nyberg.
– Jag är för smart lagstiftning för tech och det får man inte till utan techbolagen, privata aktörer, entreprenörer och startups, svarar Sanna Marin jakande.
Pensionspengar och lättade krav
Lösningen stavas partnerskap mellan offentliga och privata aktörer. Det är både pengar och ”tillit” där tröga politiker som inte fattar hur saker funkar ska lyssna på bolagen i framkant.
I en annan panel felciterar vd:n för ett privat underrättelsebolag Winston Churchill för att betona vikten av att få till förändringar på studs medan kriget i Ukraina fortfarande pågår:
– Never waste a good crisis.
Rött starkt ljus. Rök. Pensionärer som grimaserar omänskligt och ansträngt i plågade leenden. Det är inte helvetet utan pensionsbolaget SPP:s monter på Techarenan där AI-genererade seniorer berättar om sina lika påhittade pensionsdrömmar.
Techarenan är inte småpotatis. En tredjedel av regeringen inklusive statsministern är hör, och kändisgäster som skejtproffset Tony Hawk och rymdmannen Richard Branson är affischnamn.
Det mesta går ut på att nätverka och samordna, och för att underlätta kontakt mellan över 10 000 deltagare finns mingel, sidoevent, afterworks, fester, speed dating, ”fireside chats”, och en pusshållplats.
Och från det sorlande mässgolvet på Techarenan går det att höra två konkreta krav från techföretagen och försvarsindustrin, utöver löst prat om avregleringar.
Låt pensionsfonder som AP-fonderna investera i vapen- och försvarsföretag genom att ändra reglerna för vilka placeringar som ses som etiska och hållbara. Vad kan vara mer etiskt än att investera i, och tjäna pensionspengar på, den svenska försvarsindustrin, även om det handlar om privata företag?
Och slopa eller lätta kraven på dual-use; att militär teknologi och hårdvara även måste gå att använda civilt.
Att låta fler investera i försvaret har Ulf Kristersson (M) redan öppnat för.
– För några år sedan sade folk att de bara investerar i hållbara industrier, där försvarsindustrin uteslöts. Det var en dålig idé då och är en ännu sämre idé i dag. Just nu är försvarsteknik fredsteknik, säger han i ett samtal på Techarenan.
Invasion ett ”kraftfullt incitament”
Panelen ”Empowering defence tech – funding for growth” arrangeras gemensamt av Danske bank och Exportkreditnämnden, en statlig myndighet som täcker finansiell risk och ger ut statliga garantier för att skydda svensk export. I praktiken två aktörer som jobbar med att stärka privata försvarsbolag i Sverige.
Snacket hålls i en mörk loge på Strawberry. Och parterna är rörande överens om att mycket har hänt de senaste åren i och med Rysslands invasion.
– Förut kunde man knappt prata öppet om att man finansierar försvarsbolag, säger Stefan Granlund på Danske bank.
Ju mer man ser hoten i omvärlden, desto mindre nischat och tabu blir det att prata om försvarsindustrin. Och att vara nära krig, eller riskera att invaderas av Ryssland, är ett kraftfullt incitament för investerare, säger Jens Holzapfel på företaget Nordic Air Defence som säljer antidrönar-lösningar:
– Det är avgörande att inse att läget är akut.