I en ny avhandling visar dock forskaren Karin Hagren Idevall att även de partiledare som förespråkar öppenhet och antirasism använder värderande ord som delar upp världen i ett hierarkiskt ”vi” och ”de” och därmed bidrar till att bevara rasistiska strukturer i samhället.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– När partiledarna säger att Sverige är ”fantastiskt”, ”öppet”, ”en humanitär stormakt” och framhåller att migranter ”bidrar” och ”bygger Sverige starkt” ger ordvalen en positiv nationell självbild av Sverige och ”svenskarna” som toleranta, snarare än medverkar till att inkludera de som kommer hit. Migranter blir istället de som ska tolereras, säger Karin Hagren Idevall, doktorand vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.
”Upprätthåller skillnader”
Ordval om migranter som ”bidrar” skapar föreställningen om att migration kan tolereras i den utsträckning den gynnar de som redan bor i Sverige, menar hon.
– På så vis upprätthålls skillnader mellan ett överordnat ”vi” och ett underordnat ”de” och debattfokus hamnar på Sveriges självbild och välfärd, säger hon.
Karin Hagren Idevall har även analyserat några av de bilder som visas i bakgrunden under tv-sända debatter. Migranter, flyktingar och tiggare avbildas i mörka färger, ofta bakifrån, på distans och sedda uppifrån.
– Det placerar dem i en underordnad position och skapar avstånd mellan dem och tittaren. När tittaren ser Jimmie Åkesson i närbild med en mörktonad bild av en tiggare på skärmen bakom förstärks hans negativa uttalanden om migranter som ett hot mot den svenska välfärden, säger Karin Hagren Idevall.
Språket i sig bär på rasistiska uppdelningar och fördomar, i kategoriseringar som ”svenskar”, ”muslimer”, och ”invandrare”. Även de partiledare som uttrycker positiva attityder till migration använder de här kategorierna. Kategoriseringarna för med sig normer och maktrelationer som upprätthålls genom språket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ett sätt att luckra upp den svartvita polariseringen är att ifrågasätta vilka utgångspunkter som tas för givna, utifrån vilka perspektiv diskussionen förs och vilka som egentligen avses när det talas om ”vi” eller ”de” eller ”Sverige” och ”flyktingar”, menar hon.
– Att språket upprätthåller och gynnar rasism betyder inte att alla är rasister, språket kan föra vidare diskriminerande framställningar av andra människor oavsett talarens avsikter, säger Karin Hagren Idevall.