Om personer ska avhysas för att de tältar flera dygn utan mark-ägarens tillåtelse identifieras de först av polis. Därefter kopplas Kronofogden in med så kallad handräckning.
Sedan den 15 april har det skett 13 gånger i Göteborg och därtill 6 gånger i Partille och Mölndal.
– Hur många personer det handlar om är väldigt olika. Bland de första var det bara fem personer som omfattades, det var den 15 april i Lackarebäck i Mölndal. Sedan var det en där 99 personer omfattades, men det är väldigt ovanligt att det är så många. Den senaste var den 18 september i Kviberg, då var det ungefär ett tiotal personer, säger kronofogden Liselotte Larsson.
Större sällskap körs bort
Flera EU-migranter som ETC talar med betonar att de håller sig för sig själva i par eller sällskap om tre när de tältar eller bor i bilar. Större sällskap blir bortkörda. Som vi tidigare har berättat har Leif Eriksson, som är universitetslektor vid institutionen för globala studier, jobbat ideellt sedan förra året med att förse hemlösa från framför allt Rumänien med husvagnar. Han har nu ett tiotal och eventuellt kan det också bli ett hus inom kort.
– Det är fortfarande ett stort problem att hitta ställplatser, säger han och konstaterar att hans husvagnsidé kopierades till det som skulle bli stadens lösning.
Räddningsmissionen har ett hus med rum för fyra barnfamiljer, men fick också en halv miljon av Göteborgs stad för att kunna ställa upp husvagnar för de EU-migranter som sover utomhus. Liksom Leif Eriksson söker de parkeringsplatser vid kyrkor.
Vart tar de som vräks från tältläger och dylikt vägen?
– De flyttar ju till parkeringen bredvid. För dem är det inga konstigheter, de har ju en historia av att bli flyttade på. De är ju inte välkomna i något land. Ingen vill ha de här människorna runt sig, tyvärr. Alla tycker att alla människor har rätt att bo någonstans, men de får inte bo i närheten av dem, säger Robert Johansson på Räddningsmissionen.
Uttalade sig i ETC
Dario Espiga uttalade sig i somras i ETC och menade att staden ville slippa att avvisa människor och hänvisa dem till något i stället.
Ändå har det skett 13 gånger i Göteborgs kommun sedan i april?
– Innan Kronofogden gör detta så sker en lång process där våra fältarbetare går dit och informerar om Stjärnklart, Räddningsmissionens fältarbetare går dit och socialtjänsten ser efter om det finns familjer som behöver hjälp. Vi lämnar information på deras språk och det har inneburit att när beslutet om avhysning kommer finns ofta inga kvar. Jag tycker att det är ganska bra att de flesta har fått information, de kommer till Stjärnklart och Räddningsmissionen har ökat antalet platser, jag tror att det är nio nu, säger Dario Espiga.
Fast Stjärnklart har 25 platser och Räddningsmissionen talar om kanske 10–15 husvagnar. Uppskattningen av antalet personer brukar ligga på runt 600 personer – det räcker ju inte alls?
– Vi har antagligen olika information. När vi pratade med dem i Kallebäck sade många av dem att de var på väg till Stockholm till exempel, eller att de hade kommit hit för att plocka bär. Alla har inte kommit hit för att stanna i Göteborg.
Men hur många menar du att det är då?
– Det vet jag inte. Vi för inga register.
Finns det planer för dem som inte får plats på Stjärnklart eller i husvagnarna?
– Nej det har vi inte. Våra planer just nu är att vi diskuterar att utöka platserna på Stjärnklart och så har Räddningsmissionen sina platser. Mer än så tänker vi inte göra. Det är de lösningar vi har, säger Dario Espiga.
En av dem som bor i tält kallar sig Adi. Han berättar att han bor med 16 andra i ett skogsområde och får följa sin fru ut i skogen när hon behöver kissa på kvällen för att hon inte vågar gå själv.
– I hela Europa finns det parkeringsplatser med en sådan toalett, säger han och pekar mot den offentliga toaletten bakom statyn Johanna i Brunnsparken.
– Hur stort är inte Sverige? Vi behöver bara 100 meter parkeringsplats med en toalett där vi kan vara utan att polisen kör bort oss.