I somras kom beskedet att Västra Engelbrektsskolan var en av de två kommunala skolor som hade höjt sina resultat mest när det gäller behörighet till gymnasieskolan. Från en låg nivå, men ändå en tydlig signal om att många års strävan nu börjar ge utdelning.
Vanessa Mujic, Bojan Culafic och Odria Toomis går alla i 8 B på Västra Engelbrekt. De har flera förklaringar till resultathöjningen.
– För några år sedan var det många nykomlingar som kom till skolan i nian. Nu finns i stället en förberedelseklass för nyanlända, så de får lära i sin egen takt. Det är mycket bättre, säger Vanessa Mujic.
Hon tycker också att lärarna har förändrats.
– De har lärt sig att eleverna måste få veta redan i sexan att det inte går att leka bort tiden. För snart går man i nian, säger hon.
"De hade inte lika mycket problem"
Bojan Culafic håller med men menar också att förra årets nior fokuserade på rätt saker.
– De ville bli något och de hade inte lika mycket problem, säger han.
– Ja, de var mognare än de som gick i nian året innan. Jag tror att det var därför som de klarade sig bättre, säger Odria Toomis.
Rektor Mats Olsson tror också att de förbättrade resultaten delvis berodde på en studiemotiverad klass med många ambitiösa elever.
– Vi hade väldigt duktiga elever som gick ut i våras och våra lärare kämpade oerhört hårt för att de skulle lyckas, säger han.
Mindre grupper, individuell hjälp och många vuxna i skolan är några andra faktorer som har haft god effekt.
– Alla mattelärare på skolan är med i mattelyftet och alla arbetar även med ett språkutvecklande arbetssätt. Inte bara språklärarna, säger han.
Förutom att lärarnas arbetssätt har påverkat resultaten så har även skolan genomgått en större förändring de senaste åren. 2012 bytte skolan namn från Mikaelskolan till Västra Engelbrektsskolan och intraprenaden som då drev Engelbrektsskolan och Stureskolan tog över ansvaret för ytterligare en skola.
– När vi tog över stod stora delar av skolan tom, vi hade bara 280 elever. I dag växer vi i stället. Vi har ytterligare 100 elever och har två paralleller i nästan alla årskurser, berättar Mats Olsson.
Dels beror ökningen på att Västra Engelbrektsskolan har tagit emot elever från Brukets skola, men det handlar också om att fler elever väljer att vara kvar på skolan i stället för att välja en friskola, samt att fler barn från villorna i närområdet väljer att stanna i skolan.
– Fler familjer som tidigare valde bort skolan har nu barn som går i årskurs F–3 på skolan och de är nöjda, säger Mats Olsson.
Ännu inte helt nöjd
Han är glad över utvecklingen på skolan. Och vårens resultat. Men helt nöjd är han ännu inte. För det är fortfarande en bra bit kvar till ett toppresultat.
– Skolor i olika delar i Örebro har olika förutsättningar. Så är det. Men vi kan inte skylla på det. Vi måste förbättra oss och utvecklas oavsett det. Vi har ett enormt ansvar att ge alla elever samma chans, säger han.
Något som han skulle vilja jobba mer med i framtiden är språkhandledning på elevernas hemspråk under lektionerna.
– I dag är det gratis med hemspråksundervisning men det är en kostnad att ha studiehandledning på hemspråk under de ordinarie lektionerna. Där vore det bra med en förändring, säger Mats -Olsson.