BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I dag pågår ett intensivt arbete med att införa en internationell lagstiftning som gör ekocid straffbart. Det skulle alltså vara åtalbart på samma sätt som folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och anfallskrig är åtalbara enligt FN:s Romstadga över internationella brott. Den brittiska advokaten Polly Higgins har länge kämpat för att uppmärksamma ekocid. Hon har startat Eradicating ecocide global initiative, en organisation som arbetar med att införa brottsbegreppet ekocid inom internationell rätt.
Förespråkarna för en lag menar att den skulle ha en starkt förebyggande effekt. Lagstiftningen skulle till exempel kunna få företag att avstå ifrån miljöskadliga projekt när de riskerar att dras inför domstol.
– Om man ändrar lagen, så ändrar också människan beteendemönster – det har visat sig historiskt. Stora värderingsskiften har föregåtts av förbud, till exempel när det gällde slaveriet i USA. Genom att göra storskalig miljöförstöring till ett internationellt brott, så skapas i stället nya möjligheter för investeringar i hållbar riktning, säger Peder Karlsson från organisationen End Ecocide Sverige.
Diskussionskvällar om ekocid
Peder Karlsson har tillsammans med politiker i Miljöpartiet och Centerpartiet i Umeå dragit igång en serie föreläsningar och diskussionskvällar om ekocid. Tanken är att sprida kunskap, men också hitta sätt att jobba vidare med frågan lokalt, utifrån exempel i länet. Det kan röra avverkning av urskog eller miljöfarlig gruvverksamhet. När Peder Karlsson läste på om vilka konsekvenser en brytning i Rönnbäcksgruvan skulle kunna få för vattnet i Umeälven, så tänkte han omedelbart på ett möjligt ekocid.
Advokaten Polly Higgins har nämnt gruvnäringens och skogsbolagens påverkan på samerna i Sverige som ett slags kulturellt ekocid. Simone Andersson, som sitter i ledningsgruppen för MP i Umeå, nämner Blaikengruvans zinkutsläpp. En lagstiftning, förankrad i FN:s Romfördrag, skulle kunna tvinga lokala politiker till att tänka mer på miljökonsekvenserna vid gruvetableringar och gruvverksamhet, tror hon.
– Alla kommunpolitiker som annars gladeligen skulle låta prospektera, skulle behöva tänka efter en gång till.
Miljöpartiet beslutade under partikongressen förra året att driva frågan om en internationell lagstiftning. Simone Andersson har gott hopp om att det ska ge ringar på vattnet.
– Märk väl, vi har ju sex ministrar i regeringen.
Ekocid på riksnivå
Även Centerpartiet har diskuterat ekocid på riksnivå, berättar Anna-Karin Sjölander, vice ordförande för C i Umeå och en av medarrangörerna till föreläsningarna om ekocid. I stort sett är Centerpartiet positivt, säger hon, men det återstår många frågor som måste förankras och analyseras innan partiet vill driva frågan vidare. Skulle till exempel jordbruk kunna klassas som miljöförstörande verksamhet?
– Vi kan ju inte göra så att alla matproducerande bönder plötsligt blir miljöbovar. Man kan inte sjösätta en lagstiftning innan man riktigt vet vad den innebär, och om man ska sjösätta den, så måste man hitta bra sätt att ställa om för dem som lagen påverkar. Det behövs en "reality check" först, säger Anna-Karin Sjölander.
Skärpa sin policy
I september förra året beslutade den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, att skärpa sin policy mot svåra miljöbrott. Frågan är bara i vilken omfattning och vilka slags miljöbrott domstolen kan väntas ta upp. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, säger till Sveriges radio att han bedömer att det rör sig om stora systematiska brott som inte tas upp i nationella domstolar. Ett steg i rätt riktning, menar organisationen End Ecocide Sverige.
Men det finns också tunga motkrafter. En av USA:s president Donald Trumps rådgivare, Myron Ebell, har enligt brittiska The Guardian kallat miljörörelsen för det största hotet mot människans frihet. Peder Karlsson, End Ecocide Sverige, menar att uppfattningen om att det är farligt att begränsa människors agerande med hjälp av lagar, är ett stort problem.
– Det finns en övertro på frihet. Vi har bara en planet och det finns gränser för vad man kan göra mot naturen utan att det får konsekvenser. Vi måste låta Moder Jord sätta gränserna.