– De gör det som en medveten strategi för världen. De vill sätta fart på marknaden. De vill hjälpa företag och städer, Etiopen eller Borås eller vad det kan vara som är mindre aktörer än staten, Frankrike att också lansera gröna obligationer, säger han.
Han är en av sju personer i ett råd som ska övervaka att de franska satsningarna som görs verkligen är miljövänliga.
– Vi ska granska. Skulle vi säga att ”aja baja, här har pengar gått till motorvägar”, då skulle det bli pinsamt för den franska staten, så man binder ju upp sig att göra gröna saker, säger Thomas Sterner.
Det monetära beloppet är svårgreppbart och jobbet att övervaka alla projekt blir omfattande. Thomas Sterners jobb blir främst övergripande frågor, som vad som ska betraktas som gröna satsningar.
Kan man fuska med gröna obligationer?
– Det finns alltid möjlighet att fuska i enskilda projekt. Man kanske säger att man ska köpa solpaneler, men så använder man pengarna till att gå på porrklubb istället. Dels kan det vara korruption, dels kan projekten misslyckas och dels kan grönheten vara tveksam. Men det är inte riktigt vårt råds uppgift utan det har franska staten revisorer som granskar, säger Thomas Sterner.
Om Frankrike lyckas etablera systemet och villkoren blir fördelaktiga jämfört med andra obligationer, så blir det lättare att låna pengar till projekt som är miljövänliga än de som inte tar hänsyn till exempelvis miljö- och klimatpåverkan.
– Är det billigare så tjänar man pengar på att satsa på vindkraft istället för kärnkraft till exempel. De får billigare kapitalförsörjning och det är jättebra. I Frankrike är de lite stolta över att lånen fick precis samma villkor som de andra obligationerna, säger Thomas Sterner.
Frankrike var inte den enda nationen som bestämde sig för att satsa på finansiering genom gröna obligationer förra året, även länder som den lilla önationen Fiji, Nigeria och Schweiz gjorde samma val. Thomas Sterner påpekar att det globala klimatarbetet går trögt och att det här är ett sätt att försöka styra kapital från dåliga aktiviteter till bra aktiviteter ur miljösynpunkt.
Finns det risker med gröna obligationer?
– Visst finns det risk att om det blir lätt att låna gröna pengar att man gör det och sen tar andra pengar som man har och bygger onödigt många arenor, simbassänger eller något annat som inte är befogat. I princip finns det alltid risker, men när franska staten skapar ett sådant här oberoende råd så är det ju del i en process att skapa så mycket transparens som möjligt och det blir mer tillfälle till eftertanke och analys vilket ju är mycket positivt.