Förslaget om utökad tid beräknas kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor per år beroende på vilket parti man frågar men Folkpartiet tror att en sådan här satsning skulle kosta skattebetalarna cirka 10 miljoner kronor.
– Fler pedagoger behöver anställas och barngrupperna ska bli mindre, förklarar Karolina Wallström.
Hon menar att förslaget bygger på att man utgår från barnets behov och inte verksamhetens.
– Det här är en viktig fråga både för barnen och föräldrarna. För barnen innebär förslaget att de får mer tid på förskolan, något som är positivt för deras pedagogiska utveckling. Och även för språkutvecklingen. För arbetssökande föräldrar betyder det att de får mer tid att söka jobb, säger kommunalrådet Karolina Wallström (FP).
Även Folkpartiet centralt driver frågan om en utökning av antalet timmar för barn på förskola. Partiledaren Jan Björklund har tidigare skrivit att förskolan lägger grunden för barns kunskapsutveckling. ”Men dagens regler för rätten till förskola bygger på en förlegad syn, att förskolan är barnpassning medan föräldrarna jobbar. Förskolan är i första hand en skolform där barn utvecklas”, enligt Jan Björklund.
”Förslaget är bra, men...”
Majoriteten i Örebro kommun anser att det i nuläget inte finns ekonomi att uppfylla kravet på fler timmar i förskolan.
– Förslaget är bra i sak och jag förstår argumentationen för en utökning. Men som det ser ut idag så har vi byggt ut förskolorna med cirka 1 300 till 1 400 platser under mandatperioden. Samtidigt pågår en diskussion om storleken i barngrupperna. Barngrupper som skulle bli ännu större om det införs rätt till 30 timmar på förskolan, säger Thomas Esbjörnsson, kommunalråd (S).
Han menar att som det är nu med de så kallade 15-timmarsbarnen innebär det att det ändå finns lite ”luft” i barngrupperna. Något som enligt honom skulle försvinna om förslaget i motionen förverkligas.
Folkpartiets motion i Örebro kommun får stöd över blockgränsen av Vänsterpartiet. Även Moderaterna ställer sig bakom förslaget.
Vänsterpartiet har också tagit fram ett ekonomiskt underlag vad det skulle kosta att införa utökningen av tid på förskolan för den här barngruppen. De beräknar kostnaden till cirka 15 miljoner kronor per år. Pengar som ska gå till 40 förskollärartjänster för att säkerställa att varken personaltäthet eller barngruppernas storlek skulle påverkas negativt av förslaget.
Ger barn kontinuitet i lärandet
Kommunalrådet Murad Artin (V) menar att barn som har gått i förskola får flera positiva effekter under skolåren. Det handlar om bättre skolprestationer, bättre social anpassning och en lägre förekomst av utagerande beteendeproblem. Dessutom utvecklas språkkunskaperna snabbare hos barn som går i förskola, vilket får stora positiva integrationsmässiga konsekvenser. Att utöka rätten till vistelsetid på förskolan under dagtid för barn till föräldralediga och arbetssökande stärker barnens rätt till utbildning oberoende av familjens situation. Det ger dessutom barnen större kontinuitet i lärandet.
– Vi måste skapa en attraktiv kommun för dessa familjer, och erbjuda en god barnomsorg på de tider som efterfrågas. Samtidigt är det viktigt att förskolan är en plats där barnens pedagogiska miljö står i fokus, säger han.