Sverige har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Landets börsnoterade företag styrs nästan samtliga av män. Och i organisationer och föreningar är det oftast en man på toppen. Faktum som inte handlar om slump. Sofia Brändström är övertygad om att förklaringen istället är att kvinnor inte har samma möjligheter att nå de högsta positionerna.
– Härom veckan googlade jag på ordet politiker, och får upp bilder av enbart vita män i 50-årsåldern. Vi matas av de här bilderna överallt, hela tiden. Oavsett vilken ledarposition det handlar om så är ledaren en man. Det skapar en föreställning av vem som kan ha de här rollerna, och försvårar för kvinnor att ta ledarpositioner, säger Sofia Brändström.
Olika förväntningar
Tillsammans med Sara Haraldsson grundade hon för fyra år sedan Maktsalongen. Båda hade själva, genom att sitta i ledningsgrupper inom det unga civilsamhället, märkt att det även där finns en tydlig bild av vem ledaren är, och att det finns olika förväntningar på kvinnor och män. De bestämde sig för att försöka göra något åt maktobalansen. Nu, drygt fyra år senare, jobbar Maktsalongen på flera olika sätt för att göra civilsamhället mer jämställt. En central del i arbetet är mentorskapprogrammet. Det fungerar både som nätverk för kvinnor som sitter på högre positioner inom föreningslivet, och som ett stöd för de kvinnor som är med, genom att alla har varsin mentor.
– Målet är att kvinnor som sitter på ledande positioner, och kvinnor som skulle kunna ha ledande positioner, får verktyg för att få makt och för att behålla den makten, säger Sofia Brändström.
”Chefer som bromsar”
En annan del av arbetet är att påverka samhällsdebatten, och att utbilda. Sofia Brändström menar att även om många organisationer är medvetna och vill vara jämställda, så räcker den viljan sällan hela vägen.
– I vissa fall finns det chefer som bromsar, som tycker att annat är viktigare. I andra fall handlar det om att man inte vet var man ska börja. För att lyckas måste jämställdhetsarbetet interagera på alla nivåer, och vara ständigt pågående.
Om Maktsalongen lyckas med sitt mål, att göra det unga civilsamhället mer jämställt, tror Sofia Brändström att det skulle få stor betydelse. Och inte bara för civilsamhället.
– Många av dem som sitter på maktpositioner i näringslivet och i politiken kommer från ungdomsrörelserna, de har varit engagerade i det unga civilsamhället. Det som händer i de unga åren tar man med sig. Lyckas vi nå jämställdhet där kan det påverka hela samhället.